Sjećanje

Kako je govorio Braca Andrić

Kultura / Kazalište | 30. 08. 2017. u 14:20 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Ostaje nam vjerovati i nadati se da će naši potomci, mladi ljudi Mostara znati i uspjeti obnoviti sve mostove i da će uspjeti ponovno spojiti i spajati mostove te da će obnovljenim gospodarstvom, zdravstvom i školskim sustavom, kulturnim i svim ostalim objektima i aktivnostima ponovno postati jedinstven grad multivjerske i multietničke tolerancije i solidarnosti, sloge, napretka i sreće", napisao je u veljači 2013. godine nekadašnji gradonačelnik Radmilo Braca Andrić.

Radmilo ''Braca'' Andrić preminuo je u utorak u Mostaru u 92. godini života. Rođen je 1926. na Luci, a od 1969. – 1974. obnašao je dužnost gradonačelnika Mostara.

U intervjuu za Dnevni list, Andrić je tada rekao da bi, kada se sjeti starog Mostara i kada promatra sadašnju situaciju, sve promijenio.

''Ovo danas ništa nije kako treba i Mostar je u jednoj agoniji. Sve je to rezultat podjela. Imao sam sreću jer je u moje vrijeme, kada sam vršio dužnosti predsjednika i potpredsjednika tadašnje općine Mostar, grad bio u najvećem procvatu. Možda to zvuči prepotentno, ali je situacija tada bila puno bolja nego što je sada'', rekao je.

Rekao je kako je rat toliko promijenio ovaj grad.

''Da vam iskreno kažem, dokle god vladaju podjele, mladi nemaju perspektivu. I danas se osjeti ta nacionalna podijeljenost u gradu, pa čak i kod mladih ljudi, što možemo vidjeti po neredima na utakmicama. Jako se malo pozornosti pridaje mladim ljudima i ja ih ne osuđujem što piju ili se drogiraju, nego ih žalim. Jer društvo je to koje treba reagirati i učiniti promjene. Poštujem međunarodnu zajednicu koja se angažirala na zaustavljanju rata, ali ne mogu shvatiti njihovo ponašanje.

Kopirati
Drag cursor here to close