Nagrađen film ''Dom''

Još jedna nagrada SFF-a dolazi u Široki Brijeg

Kultura / Kazalište | 18. 08. 2017. u 08:23 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Posebna nagrada u kategoriji dokumentarnog filma Sarajevo Film Festivala dodijeljena je dokumetarcu ''Dom'' redatelja i scenarista Zdenka Jurilja.

Film, kojem je ovo bila svjetska premijera, nastao je u produkciji širokobriješke kuće Kadar, a govori o sudbini stanovnika u Hrvatskoj, koji zbog bankarskih kredita, dugovanja za komunalije, struju i vodu preko noći ostaju bez svojih domova.

Cijela priča filma stavljena je u okvir tzv. izravnog pristupa (Opservacijski dokumentarac, s lica mjesta), u kojem će se kroz slojevite sudbine ljudi, javnosti predočiti u kakvom se čovjek, pojedinac i obitelji mogu naći kada zakaže sustav zaštite i kada se goli kapitalizam, profit, digne iznad države i njezinih zakona.

Njihova svjedočenja, emotivna stanja zabilježena su kamerom. U tom spektru ljudskih sudbina, zastupljeni su i pojedinci koji su svojom imovinom jamčili za kredit svog susjeda, prijatelja, poznanika.

U filmu je prikazano licemjerstvo, socijalna neosjetljivost i bahatost banaka, sudskih ovršitelja.

Sa Sarajevo Film Festivala je došlo i priznanje Udruge filmskih radnika, koje je nagradu Ivan Matić dodijelilo direktoru MFF-a Tomislavu Topiću za doprinos bh. filmu, kontinuiranom održavanju festivala koji na poseban način slavi dokumentarni film i obrazuje publiku za tu vrstu filma, s posebnim naglaskom na obrazovanje mladih kroz filmske radionice u organizaciji Mediteran Film Festivala.

Kopirati
Drag cursor here to close