''Jesenja sonata''

Uzbudljiva i potresna predstava na daskama HNK Mostar u čast Sande Krgo Soldo

Riječ je o pravoj skandinavskoj drami sa četiri lika od kojih su dvije – majka i kći, u središtu priče. Riječ je o majci koja je na svaki način zapostavljala svoje vlastite kćeri te se nakon sedam godina vraća obnoviti tu vezu.
Kultura / Kazalište | 07. 03. 2019. u 12:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Bljesak.info / Press konferencija uoči premijere predstave 

''Ova predstava spaja sve što čini moj život i karijeru ovih četrdesetak godina, a to su teatar, kazalište i literatura'', rekla je Sanda Krgo Soldo na press konferenciji uoči predstave ''Jesenja sonata'' koja će biti premijerno izvedena u subotu 9. ožujka u HNK Mostar. 

Sanda je povodom svog 40. rođendana glumačkog ostvarenja dobila mogućnost da bira predstavu koju bi pripremio asambl Hrvatskog narodnog kazališta te se Sanda s velikim zadovoljstvom odlučila za ovu predstavu u suradnji s redateljem Robertom Raponjom s kojim već trideset godina ima želju surađivati na ovoj drami.

Redatelj Ivan Vukoja najavio je predstavu koju su, kako kaže, sjajno pripremili kako glumci tako i tehnički dio ekipe te naglasio važnost Sandine uloge u HNK.

''Sanda nas je glumačkim umijećem i osobnošću nosila  u najtežim trenucima, te ugradila dio sebe u ovo što je danas HNK Mostar. Taj trag će biti neizbrisiv u povijesti kazališta'', rekao je Vukoja.

Redatelju ove drame Robertu Raponji ovo je sedmi put da radi u Mostaru, te nije krio vjeru u uspjeh ove predstave.

''Ostvarili smo značajno kreativno ozračje i proces rada je bio više nego inspirativan. Svaki put smo dobivali novu vrijednost i događala se neka magija teatra. Znam da smo napravili uzbudljivu, dojmljivu, potresnu predstavu kojoj ne nedostaje duhovitosti'', istaknuo je.

Umjetnički savjetnik HNK Mostar i dramnaturg ove predstave Dragan Komadina naglasio je kako je riječ o pravoj skandinavskoj drami sa četiri lika od kojih su dvije – majka i kći, u središtu priče. Riječ je o majci koja je na svaki način zapostavljala svoje vlastite kćeri te se nakon sedam godina vraća obnoviti tu vezu. 

''Ne sumnjam da će ova predstava ostaviti veliki utisak na publiku'', zaključio je.

Foto: FENA / Konferencija za novinare uoči premijere predstave

Ulogu kćeri u predstavi igra Jelena Kordić Kuret. Ona je istaknula kako je ovaj komad s jedne strane bolan, težak i zahtjevan, a s druge strane proces koji je bezbolan i bez prepreka i lutanja.

''Razlog tome upravo je ekipa s kojom sam radila na ovoj predstavi, kako na pozornici tako i iza pozornice'', rekla je.

 ''Jesenja sonata'' je drama koja spada u bisere svjetske dramaturgije, a HNK Mostar ovom predstavom obilježava 40. obljetnicu umjetničkog djelovanja Sande Krgo Soldo.

Kopirati
Drag cursor here to close