''Zečja rupa''

Jedna od najizvođenijih predstava u svijetu odigrana i u Mostaru

U predstavi glavne uloge imaju Jelena Kordić-Kuret, Ermin Bravo, Sanda Krgo, Vanja Matović i Amar Rahić odnosno Ali Aksoj.
Kultura / Kazalište | 20. 10. 2018. u 08:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Mostaru je u petak izvedena predstava ''Zečja rupa'' autora Davida Lindsaya-Abaira. Ova predstava je prva premijera predstava u novoj sezoni Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru.

U predstavi glavne uloge imaju Jelena Kordić-Kuret, Ermin Bravo, Sanda Krgo, Vanja Matović i Amar Rahić odnosno Ali Aksoj.

David Lindsay-Abaire dobio je za ovu dramu 2007. godine Pulitzerovu nagradu, a imali smo je prilike i gledati na filmu s Nicole Kidman u naslovnoj ulozi.

Foto: Bljesak.info / Predstava 

S pojmom zečje rupe susreli smo se kod Lewisa Carrolla i simboličnog ulaska u pomaknuti svijet avanture. U Abaireovoj drami bračni par nakon smrti djeteta „prolazi“ kroz zečju rupu u svijet u kojemu se ne snalazi, svijet koji jeste realan, ali nije njihov.

Redateljica predstave Lajla Kaikčija ne krije oduševljenje tekstom te kaže kako je napisan toliko dobro da se stječe dojam kako je pisac zapravo to sve i doživio jer je svaka emocija odlično prenesena. Sam Abaire je jednom prilikom i rekao da je tekst napisao nekoliko godina nakon rođenja djeteta jer je tek tada shvatio koji je njegov najveći strah.

''Na mene je ovaj tekst, ne samo kao redateljicu nego i kao majku,ostavio jak dojam i vrlo su intenzivni svi osjećaji kada se rade ovakve teme. Ovdje jeste ključna tragedija, ali ljudski život je mehanizam sazdan od puno različitih emocija i doživljaja. I u žalosti i tuzi postoje druge emocije koje sliku čine malo širom. U ovoj predstavi ne ističemo smrt nego sve ono što predstavlja život. Pisac je vrlo mudro sve ukomponirao te je bilo potrebno naći način kako to odigrati'', objašnjava Lajla.

Kopirati
Drag cursor here to close