HNK Mostar

''Ja od jutra nisam stao'' - predstava od velikog značaja koja govori o rodnoj ravnopravnosti

Održana je konferencija za novinare povodom sutrašnje premijere "Ja od jutra nisam stao"
Kultura / Kazalište | 28. 01. 2021. u 14:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru pripremilo je novu predstavu ''Ja od jutra nisam stao'', a premijerna izvedba održat će se u petak 29. siječnja 2021. godine s početkom u 19 sati.

Predstavu je režirao Dražen Krešić prema tekstu Une Vizek i kroz ovaj dramski komad pokušat će se odgovoriti na pitanje što bi bilo kada bi muškarci i žene zamijenili uloge.

''Uhvatili smo se ukoštac s ovom temom, koja je možda malo i sklizak teren. To je pitanje ravnopravnosti spolova, ali zahvaljujući Uni Vizek, koja je to suptilno obradila na jedan topli ljudski način, mi smo dobili prostor da predstavi pristupimo na jedan malo širi i slobodniji način. Tekst nismo značajnije mijenjali, samo smo ga učinili ozbiljnijim, a određeni dio didaskalija odlučili smo odigrati'', rekao je redatelj Dražen Krešić.

Dramaturg Dario Bevanda rekao je da se dobiva uvid u to kako se rodna neravnopravnost ostvaruje i u najmanjim, naizgled beznačajnim svakodnevnim detaljima, pogotovo onim koji definiraju muško-ženske odnose.

''Autorica odgovornost za promjenu stavlja na pojednica, čiji se svaki čin pobune protiv nepravde tretira izuzetno važnim'', naglasio je Bevanda.

Jelena Kordić Kuret, glumica u predstavi smatra da je velik značaj ove predstave, posebice zbog hrabtog istupa srbijanske glumice Milene Radulović.

''Kada smo se upustili u rad na tekstu koji govori o ravnopravnosti odnosno neravnopravnosti među spolovima, pa samim tim i jednoj poziciji moći, nismo mogli ni slutiti kakva će se dešavanja pokrenuti kroz nekih mjesec dana hrabrim istupom srbijanske glumice Milene Radulović, koja je odlučila da više neće šutjeti i kakve će razmjere to poprimiti u regiji. Samim tim smatram kako je značaj ove predstave ogroman i izlazimo u najbolje moguće vrijeme s ovom temom'', kaže Kordić-Kuret.

Osim same tematike koja će se zasigurno svidjeti publici, zanimljivo je da će uz glumce HNK Mostar, jednog od likova igrati i glazbenik Mario Knezović, frontmen grupe Zoster. Mariju ovo nije prvi dodir s kazalištem jer je i ranije u nekoliko navrata radio u lutkarskim kazalištima, ali mu je bez obzira na to, zanimljivo i izazovno iskustvo.

''Jako sam se lijepo osjećao u radu na ovoj predstavi, treba proći neko vrijeme da ja vidim koliko će ovo utjecati na mene i na moj stvaralački rad, na moju muziku, a siguran sam da itekako hoće'', kaže Mario Knezović.

Osim Marija Knezovića i Jelene Kordić Kuret u predstavi igraju i Dražen Pavlović, Ivo Krešić i Ivan Skoko. Scenski pokret i koreografiju potpisuje Ena Kurtalić, oblikovanje svjetla Martin Šatović, a skladatelj je Marko Jakovljević.

Kopirati
Drag cursor here to close