Premijera u Pozorištu

'Huzur' izazvao sjajne reakcije kod publike

Predstava "Huzur" donosi priču o borbi, suočavanju s najtežim ljudskim strahovima, o slobodi i odgovornosti.
Kultura / Kazalište | 08. 02. 2020. u 08:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Mostaru večeras je premijerno odigrana predstava „Huzur“ autorice Martine Mlinarević, u režiji slovenske redateljice Alme Lapajne. Glumačku postavu čine: Ajla Hamzić, Fatima Kazazić Obad, Emir Spahić, Šerif Aljić, Goran Lozo, Vedran Vilogorac, Jasmin Krpo, Amela Kreso i Emir Sejfić.

Foto:PR / Predstava koja se radi iz ljubavi i iz potrebe da se ispriča priča

Predstava za koju se tražila karta više, izazvala je sjajne reakcije kod publike koja je dugotrajnim pljeskom nagradila fenomenalnu glumačku igru.

Foto:PR / U Mostaru večeras je premijerno odigrana predstava „Huzur“

''Ovo je jedna od onih predstava koje se rade iz ljubavi i iz potrebe da se ispriča priča, i upravo u tome leži njezin potencijal. Drago mi je da smo dobili predstavu koja u umjetničkom, estetskom i sadržajnom smislu čini veliki iskorak naprijed u našem repertoaru. Također, za kazališni život grada Mostar prava je sreća dobiti redateljicu kakva je Alma Lapajne i ne dvojim da je njezina estetika pravo bogatstvo ali i osvježenje u kulturnom životu grada'', istaknuo je nakon odigrane predstave direktor Narodnog pozorišta u Mostaru, Almir Mujkanović.

Foto: Bljesak.info / Ansambl je iz teksta izvukao maksimalno što se moglo izvući

Predstava "Huzur" donosi priču o borbi, suočavanju s najtežim ljudskim strahovima, o slobodi i odgovornosti. Tema je kompleksna, univerzalna i vječna, a sva pitanja koja se prožimaju kroz predstavu zapravo čovjek sam sebi postavlja kroz proces gradnje civilizacije. Dramatizaciju teksta potpisuje Adnan Lugonić, scenografiju Tomaž Marolt i Alma Lapajne, kostimografiju Alma Lapajne, a muziku Rambo Amadeus.

Foto: Bljesak.info / Predstava je ostavila upečatljiv dojam žene

''Mislim da se radi o jednoj od tema koja je jako važna za naše društvo. Stjecanjem okolnosti radim s kolegicom koja je prošla istu stvar i znam koliko je važno, kako zbog prevencije te općenito zbog ljudi koji prolaze kroz to, da postoje ovakve stvari tj. umjetnici koji približavaju jednu objektivno veliku dramu ljudima. Drago mi je, također, da je Narodno pozorište iz Mostara mjesto gdje se bave jednom ovako važnom društvenom temom'',  kazao je direktor Internacionalnog teatarskog festivala MESS Nihad Kreševljaković.

Foto: Bljesak.info / Predstava donosi priču o borbi, suočavanju s najtežim ljudskim strahovima

 ''Ja sam mišljenja da je ansambl iz teksta izvukao maksimalno što se moglo izvući. Apsolutno aktualna tema i vrlo dobro je da je ona upriličena. Preporučujem svakome da je pogleda, jer ćemo sasvim sigurno nakon ove predstave, svatko od nas, malo početi razmišljati o onome što bi se moglo dogoditi sutra nama ili nekome od nas tko nam je najbliži i najdraži. Sve čestitke ansamblu Narodnog pozorišta na upriličenju ovoga komada i poželjet ću im da dugo traje na daskama'', kazao je mostarski odvjetnik i književnik Josip Muselimović.

Predstavi su prisustvovale i članice udruženja „Novi pogled“ iz Mostara. Predsjednica navedenog udruženja Maja Memić kazala je da je predstava izuzetna, te da ima jako snažnu poruku.

Foto:PR / Predstavi su prisustvovale i članice udruženja „Novi pogled“ iz Mostara

''Predstava je sigurno ostavila na sve upečatljiv dojam, pogotovo na zdrave žene. Mi, ipak, koji imamo tu dijagnozu karcinom dojke znamo šta je Martina proživljavala i kako je sve to podnijela, samo saznanje i suočavanje u vrlo kratkom vremenu s vraćanjem bolesti. Ali sigurna sam da je itekako dobra poruka za zdrave žene da obave redovne mamografske i ultrazvučne preglede. Rak dojke može zadesiti svaku ženu, nitko od nas ne bira kad će se razboliti. Nažalost, nijedna žena ovu bolest ne može izbjeći, ali ono što može da učini jeste da prevenira i na vrijeme da se javi. To je sigurno jako dobra poruka predstave. A bolest i kako se nositi s bolešću to ipak najbolje znaju žene koje imaju karcinom dojke'', istaknula je Memić.

Druženje nakon izvedbe nastavljeno je uz koktel u foajeu NPM-a.

Foto:PR / Druženje nakon izvedbe nastavljeno je uz koktel u foajeu NPM-a

 

Prva repriza predstave je već danas u 20 sati na rasporedu NPM-a, a svi oni koji ne budu u prilici doći do svojih ulaznica za navedeni termin, predstavu će moći pogledati 14. i 21. veljače od 20 sati. Cijena ulaznice za reprize iznosi 10 KM, sa popustom za učenike, studente i umirovljenike 5 KM.

Ulaznice su u prodaji na blagajni NPM-a svakim radnim danom od 9 do 14 sati, na dan igranja predstave od 9 do 14 sati, te od 18 do 20 sati.

Kopirati
Drag cursor here to close