Na Pozorišnim/Kazališnim igrama

HNK Mostar sa ''Zečjom rupom'' na festivalu u Jajcu

Na Pozorišnim/Kazališnim igrama nastupit će ukupno šest predstava koje je odabrao dramaturg i teatrolog Strajo Krsmanović između 21 pristigle
Kultura / Kazalište | 27. 06. 2019. u 09:19 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru ima zgusnuti raspored ovaj mjesec kada su festivali u pitanju. Tek što su se kazalištarci vratili s Četvrtih dana smijeha Vukovar, gdje su gostovali s predstavom „Sviraj to ponovno, Sam“, odmah u subotu, 29. lipnja, putuju sa Zečjom rupom u Jajce na Pozorišne/Kazališne igre.

Na Pozorišnim/Kazališnim igrama nastupit će ukupno šest predstava koje je odabrao dramaturg i teatrolog Strajo Krsmanović između 21 pristigle. Mnogi kažu da je ovo najznačajniji kazališni festival u BiH jer je i najstariji, a prikazuje uvijek najbolje predstave iz cijele države. Selektor Krsmanović objašnjava da su predstave birane prema općoj kvaliteti, a na sam festival kazališta iznose „svoje najbolje ruho sačinjeno u protekloj sezoni“. 

„Zečja rupa“, rađena po tekstu Davida Lindsaya-Abaira, jedna je od najizvođenijih predstava u svijetu, a on je za ovu dramu 2007. godine dobio Pulitzerovu nagradu. Režiju potpisuje Lajla Kaikčija, a u predstavi igraju Jelena Kordić Kuret, Ermin Bravo, Vanja Matović, Sanda Krgo Soldo i Amar Rahić odnosno alternacija Ali Kamer Aksoy. 

Jelena, koja glumi majku tragično preminulog dječaka, kaže kako je iznimno veseli što ova predstava ide na festival jer će ovo biti prvi put da se „Zečja rupa“ igra izvan scene HNK koja je intimna i kao takva jako zahvalna za glumačku igru. 

„Isto tako vjerujem da što zbog same teme komada, što zbog redateljskih i scenografskih rješenja i u konačnici glumačke igre, ova predstava ne može nikoga ostaviti ravnodušnim. Radujem se da će je i publika u Jajcu imati priliku pogledati i iskreno vjerujem da ćemo biti dobro primljeni“, kaže Jelena. 

Trideset i osmo izdanje Pozorišnih/Kazališnih igaraće, osim „Zečje rupe“ mostarskog HNK, obilježiti „Karolina Nojber“ Narodnog pozorišta Republike Srpske Banja Luka, „Posljednja ljubav Hasana Kaimije“ Narodnog pozorišta Tuzla, „Pink moon“ Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, „Sječaš li se Doli Bel“ Kamernog teatra 55 Sarajevo i „Mirišu li jorgovani u New Yorku“ Narodnog pozorišta u Tuzli.

Kopirati
Drag cursor here to close