Nova predstava

"Isus, Sin Čovječji" premijerno u HNK Mostar

Riječ je o predstavi autora Halila Džubrana ostvarenog u režiji Roberta Pehara koja će premijerno biti izvedena 11. svibnja u 19:00 sati.
Kultura / Kazalište | 07. 05. 2021. u 12:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Predstava čini cjelinu sastavljenu iz nekoliko dijelova. Riječ je o punokrvnoj predstavi koja će doprinijeti doživljaju ukupnog dojma koji se samo u kazalištu može doživjeti", kazao je ravnatelj Hrvatskog narodnog kazališta Mostar Ivan Vukoja uoči premijere nove predstave "Isus, Sin Čovječji".

Riječ je o predstavi autora Halila Džubrana ostvarenoj u režiji Roberta Pehara, a koja će premijerno biti izvedena 11. svibnja u 19:00 sati.

Predstava je nastala po istoimenoj knjizi Halila Džubrana koja je zapravo poetizirana biografija Isusovog života.

Foto: Bljesak.info / HNK Mostar predstavio novu predstavu "Isus, Sin Čovječji"

Kako navodi, redatelj predstave glumac Robert Pehar, za ostvarivanje ove predstave bilo je potrebno okupiti dobar tim.

"Cilj mi je bio složiti ekipu kojoj mogu vjerovati jer sam znao kako je predstava komplicirana, cilj je bio da gledatelj nijednog trenutka ne padne u letargiju slušanja monologa", naglasio je Pehar.

Ističe kako je priprema predstave trajala duže nego inače, a raskošni kostimi i video materijal kojim se uspostavlja paralela između Hercegovine i Libanona očitovali su semitsko etno-glazbeno nasljeđe.

"Puno puta sam prepoznao BiH u stihovima Džubrana. On nije posvećivao pjesme našoj zemlji, ali je ta multikulturalnost koju je on cijenio i promovirao uvijek u sukobu s onim što se događa u društvenom smislu. Neke zemlje se iz različitih interesa nikada nisu 'smirile', nikada nisu došle do ozračja u kojem čovjek može istinski voljeti kao Džubran prirodu", naveo je Pehar.

Umjetnički savjetnik Dragan Komadina naglasio je kako ovom predstavom HNK otvara stranicu novog vala rada na klasici na jedan vizualno glazbeno scenski ugođaj koji ne remeti poziciju protočnosti predstave.

Za originalnu glazbu zadužen je autor Gabrijel Prusina kojemu je ovo već druga suradnja s HNK Mostar.

"Kada bih mogao samo do kraja života raditi predstave vrlo vjerojatno bih to odmah potpisao. Ideja je da se glazba predstave kasnije izvodi kao samostalno djelo", naglasio je Prusina.

Foto: Bljesak.info / HNK Mostar predstavio novu predstavu "Isus, Sin Čovječji"

Kako je redatelj Pehar naveo, glazba Gabrijela Prusine ostavlja dojam da ste u određenom trenutku doslovno u Judeji, Nazaretu i Jeruzalemu, a opet u Mostaru.

Glumački ansambl nije krio oduševljenost predstavom i projektom, a sigurni su kako će i publika prepoznati njihov trud. 

Foto: Bljesak.info / HNK Mostar predstavio novu predstavu "Isus, Sin Čovječji"

"Svaki put kada nisam u sceni, kao i ostale moje kolege, trčim u publiku da pogledam scenu u kojoj nisam. I svaki put kad vidim taj spoj svjetla, kostima, interpretacije kolega, slika i kolega svaki put se naježim od ljepote. Ova predstava je prava kazališna čarolija", zaključila je glumica Nikolina Marić.

Kopirati
Drag cursor here to close