Predstave

HNK Mostar ovaj tjedan spremio bogat sadržaj

Dan žena HNK Mostar obilježava uz predstavu ''O ljubavi'' u kojoj Nikolina Ljuboja i Ivan Skoko na duhovit način govore o fenomenu ljubavi, komentiraju ga te promatraju kroz sve njegove promjene.
Kultura / Kazalište | 03. 03. 2020. u 14:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čak tri predstave Hrvatskog narodnog kazališta na repertoaru su u ovom, prvom tjednu mjeseca ožujka. Ljubitelji kazališne umjetnosti večeras mogu pogledati ''Jesenju sonatu'' Ingmara Bergmana koju je za HNK Mostar režirao poznati hrvatski redatelj Robert Raponja.

Dramaturg predstave Dragan Komadina objašnjava kako je riječ o skandinavskoj drami s četiri lika od kojih su dvije, majka i kći, u središtu priče. Riječ je o majci koja je na svaki način zapostavljala kćeri te se nakon sedam godina vraća obnoviti tu vezu. Majku u predstavi glumi Sanda Krgo Soldo koja je premijerom ove predstave obilježila 40 godina svog umjetničkog rada, a kćeri su Jelena Kordić Kuret i Nikolina Marić. Robert Pehar glumi supruga jedne od kćeri.

Foto: PR / HNK Mostar ovaj tjedan spremio bogat sadržaj

Dokumentarno-glazbeni pastoral ''Didak – svjetlost iz Hercegovine'' na repertoaru je 5. ožujka, a režirao ga je Ivan Leo Lemo, dok tekst potpisuje fra Šimun Šito Ćorić. Fra Didak je značajno lice Hercegovine kojemu se na ovaj način odaje svojevrsno priznanje za sve učinjeno kada je Hercegovini bilo izuzetno teško, a to je vrijeme oko Prvog svjetskog rata. Hercegovina je posebno bila pogođena glađu pa je u akciji koju je pokrenuo fra Didak spašeno 24.000 djece, od toga oko 5 – 6 tisuća pravoslavne i oko 300 muslimanske djece koji su prevezeni u Slavoniju. Njegovog dobročinstva prisjećamo se kroz ovo lirsko scensko djelo.

Dan žena HNK Mostar obilježava uz predstavu ''O ljubavi'' u kojoj Nikolina Ljuboja i Ivan Skoko na duhovit način govore o fenomenu ljubavi, komentiraju ga te promatraju kroz sve njegove promjene. Oni traže odgovor na pitanja: što je ljubav, kako nastaje, kako se manifestira, može li potrajati ili će neminovno, pod teretom vremena i navika, izblijedjeti? Predstava ''O ljubavi'' je 2014. godine osvojila nagradu za najbolju glumu u Beogradu na FIST festivalu.

''Ovu predstavu igramo već nekoliko godina i publika uvijek jako dobro reagira zbog duhovitosti i efektnih scena u kojima se svi ponegdje prepoznaju. Nadam se da će ona lijepo upotpuniti i Dan žena'', kazao je Skoko.

Sve predstava počinju u 20 sati, a mjesta se mogu rezervirati porukom na Facebook stranici Kazališta (hnkmostar) ili na broj 063 019 019. Cijena ulaznice je 10 KM, za učenike, studente i umirovljenike 5 KM. Studenti Sveučilišta u Mostaru mogu koristiti besplatne vaučere koji se preuzimaju u prostorijama Studentskog zbora.

Kopirati
Drag cursor here to close