U okviru Festivala Miroslav Krleža

HNK Mostar: Kraljevo gledajte online, večeras od 20 sati

''Kraljevo'' Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru možete pratiti danas u 20 sati na YouTube kanalu HNK Mostar
Kultura / Kazalište | 04. 07. 2020. u 10:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Kraljevo'' Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, rađeno u režiji Ivana Lea Leme i po Krležinom tekstu, bit će online izvedeno na ovogodišnjem Devetom festivalu ''Miroslav Krleža'', a izvedba će se moći pratiti danas u 20 sati na YouTube kanalu HNK Mostar (https://youtu.be/we3BCcyD6pY). 

Upravo premijernom izvedbom ove predstave, HNK Mostar je 22. rujna 2019. počeo obilježavanje 25. godišnjice osnutka.

''Budući da se radi o jednom od scenski najzahtjevnijih komada Miroslava Krleže te imajući u vidu (malo)brojnost našega dramskog ansambla, kao i prostorno-tehnička ograničenja, bio je to za nas veliki kreativni i produkcijski izazov“, kazao je ravnatelj ove kazališne kuće Ivan Vukoja te dodao: ''Činjenica da smo uvršteni u glavni program 9. festivala 'Miroslav Krleža', svjedoči nam da smo uspješno odgovorili kako na kreativni tako i na produkcijski izazov uprizorenja drame koja je na svoju praizvedbu čekala punih 40 godina. Hvala Goranu Matoviću, ravnatelju Festivala, ne samo na uvrštavanju u festivalski program, nego i na oduševljenju nakon odgledane predstave te ogromnom trudu i namjeri da se predstava odigra na Markovu trgu u Zagrebu“.

Video: Miroslav Krleža // KRALJEVO // r. Ivan Leo Lemo

Ravnatelj Festivala Miroslava Krleže Goran Matović odmah nakon pogledane predstave u betonskom podrumu HNK gdje je formirana nova scena prigodnog naziva „H-alter scena“, poželio ju je postaviti na Markov trg,  između Vlade, Sabora i Markove crkve, a, kako kaže, prijedlog su sa simpatijama primili redatelj Lemo i ravnatelj Vukoja.

“Međutim, zbog svih poznatih nepogoda koje su nas zadesile, nažalost nismo mogli realizirati gostovanje na način kako smo zamislili, ali smo se spojili s HNK Mostar. Festival Miroslav Krleža u svom redovitom repertoaru ima predstavu 'Kraljevo' koja se u realnom vremenu igra u Mostaru, a preko video-linka Teatra poezije i Festivala 'Miroslav Krleža' svi je zainteresirani mogu gledati na YouTube kanalu“ kazao je Matović te dodao: ''Ova predstava ima nešto što je avangardno, posebno, naprosto prati i čita duh Miroslava Krleže“.

Redatelj predstave Ivan Leo Lemo prati ovaj festival od njegovog početka te je izuzetno počašćen što „Kraljevo“ gostuje na njemu.

''Ove godine su tu i Ecijina 'Bobočka' i naše 'Kraljevo' HNK Mostar. Osobito mi je drago da uz veterane HNK Mostar Jelenu Kordić Kuret i Roberta Pehara, u predstavi igraju i polaznici Dramskog studija mladih. Slavimo Krležu! 7. srpnja njegov je rođendan. Uvijek je dobro okupiti se oko njegove misli, riječi, djela i neviđenog utjecaja na hrvatsku književnost i hrvatsku kulturu općenito'', zaključuje Lemo.

Kopirati
Drag cursor here to close