Gostovanje

'Gnijezdo' na Osječkom ljetu kulture

'Gnijezdo' je najuspješnija ovogodišnja predstava proizašla iz ove kazališne kuće čije su izvedbe uvijek unaprijed rasprodane.
Kultura / Kazalište | 29. 06. 2018. u 13:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovogodišnja uspješnica Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru 'Gnijezdo', autorice i redateljice Marine Petković Liker, predstavit će se osječkoj publici 2. srpnja u okviru Osječkog ljeta kulture. 'Gnijezdo' je najuspješnija ovogodišnja predstava proizašla iz ove kazališne kuće čije su izvedbe uvijek unaprijed rasprodane. Redateljica Marina Petković Liker našla je put do gledatelja učinivši i njih aktivnim gostima te prisnom i „domaćinskom“ komunikacijom glumaca spublikom. Predstava je rađena po motivima poezije Marka Tomaša, a glumci su skupa s redateljicom gradili likove i radnju.

'Gnijezdo' je i kuća i dom. I baš kao što kuća može biti oronula, trošna i dotrajala, tako je i dom ponekad pun pukotina koje valja krpati. Kući su potrebne popravke, ili prodaja. S druge strane, treba li obnova i domu? Je li on na prodaju? Braća i sestre u ovoj kući koja je i dom postavljaju pitanja povratka. Vraćamo li se uvijek tom jednom mjestu, ili se samo pokušavamo vratiti i ne nailazimo na utočište, je li nam tu toplo i sigurno usprkos trošnom krovu i kiši koja pada nasred sobe? Jesmo li tu samo zbog uspomena, ili i zbog budućih sjećanja?

Redateljica Marina Petković Liker kazala je kako se glumačka igra temelji na neprestanom uranjanju u organske sadržaje rečenica utemeljenih na problemima o kojima likovi žele ili ne žele govoriti.

''Ovo je zapravo ansambl predstava koja funkcionira kao jazz septet. U tom smislu suvereno i autorsko tretiranje glumačkog materijala izazov je s kojim se glumci uzbudljivo i uspješno nose te je, zahvaljujući načinu njihove igre, svaka izvedba nova, drukčija i jedinstvena'', kaže redateljica.

'Osječko ljeto kulture' najveća je kulturna manifestacija u istočnoj Hrvatskoj i od 2000. godine nudi različit i bogat kazališni, glazbeni i uopće kulturni program. Ove godine manifestacija ima skoro 50 programa na nekoliko lokacija u gradu, a traje od 29. lipnja do 13. srpnja.

Kopirati
Drag cursor here to close