HNK Mostar

'Gnijezdo' gostuje u zagrebačkom kazalištu Gavella

Predstava „Gnijezdo“ je autorski projekt zagrebačke redateljice Marine Petković Liker inspiriran poezijom mostarskog pjesnika Marka Tomaša.
Kultura / Kazalište | 24. 04. 2019. u 09:47 Bljesak.info
Kopirati

Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru gostuje s predstavom „Gnijezdo“ u zagrebačkom Gradskom dramskom kazalištu Gavella u četvrtak, 25. 4. 2019. godine s početkom u 20 sati.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstava „Gnijezdo“ je autorski projekt zagrebačke redateljice Marine Petković Liker inspiriran poezijom mostarskog pjesnika Marka Tomaša. Govori o nesređenim odnosima između tri sestre i tri brata koji nenadano na godišnjicu majčine smrti otvaraju bolnu temu – što učiniti sa zajedničkom kućom koju je ozbiljno načeo zub vremena. Dok jedni žele promjene drugi pokušavaju argumentirano upozoriti zašto one nisu moguće. Rastrgnuti obiteljskim tajnama, nerealiziranim ljubavima, ratnim ožiljcima i viškom majčinske ljubavi, oni tek mogu proizvesti neverin u lokvi vlastite nepomičnosti, progovarajući vrlo otvoreno o (ne)mogućnosti komuniciranja i međusobnog (ne)razumijevanja.

''Specifičnost „Gnijezda“ je izrađena na uporabi svih osjetila – čak i onog tako često zanemarivanog u kazalištu – osjetila mirisa. Ti mirisi naših domova koje osjetimo u gledalištu još su jedan u nizu katalizatora iskrenog sjedinjenja publike i cijelog scenskog zbivanja u kojemu smo tragajući za domom i pripadanjem, nimalo slučajno završili u sigurnom „Gnijezdu“, poručili si uz HHN Mostar.

Predstava je naišla na dobar prijem kod publike i kritike, gostovala je na Osječkom ljetu kulture prošle godine, a proglašena je najboljom predstavom 3. Međunarodnog teatarskog festivala „Dani Jurislava Korenića“, u organizaciji Kamernog teatra 55 iz Sarajeva, koje je održano od 7. do 14. 12. 2018. godine.

U predstavi igraju Miro Barnjak, Bojan Beribaka, Angela Bulum, Jelena Kordić Kuret, Nikolina Marić, Jadranka Popović Miljko i Ivan Skoko.

Kopirati