HNK Mostar

Glumi u Gnijezdu nagrada u Konjicu  

Nikolina Marić, pak, kaže kako je i očekivala ovu nagradu jer je ansambl nakon predstave dobio komplimente da bolja glumačka igra nije viđena.
Kultura / Kazalište | 21. 09. 2020. u 10:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstava „Gnijezdo“ Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru osvojila je nagradu za najbolju kolektivnu glumačku igru na Sedmom festivalu glumca u Konjicu. Ovaj festival ugostio je devet predstava u 20 festivalskih dana, a osim sedam kazališta iz BiH, nastupila su i kazališta iz Novog Sada i Beograda, objavio je HNK Mostar.

Na uručenju nagrada rečeno je kako se i onda kada mislimo da se sve već dogodilo, na teatarskom nebu pojave iznenađenja i najljepša osjećanja. „Čini mi se da smo poželjeli da ostanemo vječno na sceni i u gledalištu jer u tom činu svi smo igrali, i publika i glumci i mirisi. To je prepoznala najbolja publika i umjetnički savjet jer i on je u publici, nema izbora već da iskaže zahvalnost prema glumcima i glumicama – čitavom ansamblu“, rečeno je prilikom uručenja nagrade našem ansamblu.

Foto: PR / Gnijezdo

Povezanost i usklađenost glumaca na sceni konjički žiri/publika je dobro prepoznao te u skladu s tim i dodijelio ovu nagradu. Glumica ove predstave Jelena Kordić Kuret posebno je zadovoljna ovom nagradom upravo iz razloga što je publika prepoznala cjelovitost glumačke igre.

''Izuzetno mi je drago da smo dobili baš ovo priznanje jer mi je ono pokazatelj da je publika prepoznala ono što i mi kao akteri u ovoj predstavi sami mislimo, a to je da svi likovi koje igramo funkcioniraju kao cjelina, da su neodvojivi jedni od drugih i jednaku, ako ne i veću, važnost posvećujemo izgradnji likova naših partnera, a ne samo lika koji igramo tako da je jedino i moguće našu glumačku igru klasificirati kao kolektivni glumački čin'', kazala je Jelena.

Nikolina Marić, pak, kaže kako je i očekivala ovu nagradu jer je ansambl nakon predstave dobio komplimente da bolja glumačka igra nije viđena.

''Srce mi je puno jer je upravo kolektivna igra osnova ove predstave i da nismo u tome uspjeli, predstave ne bi ni bilo'', kaže Nikolina.

Foto: PR / Detalj sa predstave Gnijezdo

Teatarski život ovim festivalom svakako je oživljen u Konjicu, a njegova specifičnost se ogleda upravo u tome da je to festival posvećen glumcima gdje je žiri zapravo publika pa se tako glasovima publike i biraju najbolji ovjenčani maskama konjičkih drvorezbara.

Mostarsko „Gnijezdo“ zaista pridobija publiku gdje god gostuje i ta njegova specifičnost funkcioniranja kao jedne zatvorene cjeline se očito vrlo cijeni i ne viđa često. Kako jedan od protagonista, Ivan Skoko, kaže, to su sve potvrde da se u HNK rade iskoraci koji se kasnije isplate, navodi s eu priopćenju mostarskog kazališta.

Foto: PR / Detalj sa predstave Gnijezdo

„Gnijezdo“ je jedna od najuspješnijih predstava proizašlih iz ove kazališne kuće, a to potvrđuju nagrade, poput one na Međunarodnom festivalu „Dani Jurislava Korenića“ u Sarajevu gdje je osvojila nagradu za najbolju predstavu u cjelini. Istu je nagradu osvojila i na Međunarodnom festivalu glumca „Zaplet“ u Banjoj Luci.

Kopirati
Drag cursor here to close