56. izdanje

'Galebom' započeo MESS

Kultura / Kazalište | 30. 09. 2016. u 19:49 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Songom iz predstave 'What iz Europe', članica ansambla Narodnog pozorišta Sarajevo Vedrana Seksan službeno je večeras otvorila 56. Internacionalni teatarski festival MESS.

Na svečanosti u Narodnom pozorištu Sarajevo direktor MESS-a Nihad Kreševljaković naglasio je da se MESS oduvijek suprotstavljao fašizmu i svemu onome što je nepravedno i protivno pluralističkom u društvu, kao i da je ovaj festival bio i ostat će simptom i simbol ljudske čežnje za slobodom.

MESS, kako je naglasio, uvijek aplaudira onim ljudima koji ovaj svijet nastoje učiniti boljim mjestom. "Duže od pola stoljeća Festival MESS nas podsjeća na potrebu da proširimo vidike i znanja, apelirajući na naš razum. Iz godine u godinu vraća nam samopoštovanje i dignitet koji smo u ovim tranzicionim godinama opasno počeli gubiti", naglasio je.

Resorni županijski ministar Mirvad Kurić naglasio je iznimnu važnost MESS-a, kao srži teatra, ne samo za bh. već i regionalni teatar i podsjetio da taj festival godinama prate samo pohvale za kvalitet. Na otvaranju je izvedena predstava 'Galeb' A.P. Chekhova redatelja Tamasa Aschera, u izvedbi ansambla mađarskog teatra Katona Joszef Szinhaz.

U deset dana najvećeg regionalnog teatarskog festivala u glavnom programu zaljubljenicima u teatarsku čaroliju bit će ponuđeno 19 predstava iz 16 država, dok će četiri dodatne predstave biti igrane u okviru programa MESS OFF. U ponudi će biti i promocije knjiga, performansi i panel diskusije.

Ovogodišnji MESS donosi i dva važna događaja - Europsku teatarsku konvenciju (ETC) koja će biti održana od 6. do 10. listopada, te IYMA radionicu za mlade kazališne stvaratelje, izvođače i uposlenike teatra. MESS će trajati do 9. listopada, a opravdavajući u pravom smislu riječi pojam internacionalnog teatarskog festivala 56. MESS će publici predstaviti teatarske produkcije od Meksika do Sirije.

Kopirati
Drag cursor here to close