Human district

Film 'Ludwig von Sarajevo' nagrađen na festivalu u Beogradu

Kultura / Kazalište | 12. 09. 2017. u 09:19 A.M.
Kopirati

Bosanskohercegovački kratki igrani film "Ludwig von Sarajevo" nagrađen je na međunarodnom film festivalu u Beogradu "Human district".

Redatelj filma je bosanski australac Reshad Strik, a scenarista književnik Edin Krehić. Film je snimljen u okviru produkcijske kuće Mozaik films. Glavne uloge tumače Šerif Aljić, Admir Šehović i Ajdin Hasanić.

Film je dosad prikazan na filmskim festivalima u Beču, Istanbulu, Iasiju, Sarajevo film festivalu... Dodjela nagrada je u Beogradu u prosincu, na Dan ljudskih prava.

U filmu otac u agoniji zbog nestalog sina, prolazi pokraj starog groblja iz austrougarskog perioda. Počinje se ispovijedati grobu, nesvjestan da će se i grob ispovijedati njemu.

Hamid Karabeg, čiji je sin poginuo u prošlom ratu, a čije tijelo još nije pronađeno, u svojim dugim samotničkim šetnjama sjedne pored spomenika austrougarskog vojnika Ludwiga Bollisa, "pa njih dvojica porazgovaraju, izjadaju se jedan drugome, uđu u dušu jedan drugome i pod kožu, postanu pa skoro, otac i sin, ili sin i otac".

Kopirati
Prikaži komentare
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.