Uoči premijere

Veliki dobitak za kazalište Mostara i BiH: Europska redateljica i domaći 'Huzur'

''Nisam znala kakva će biti dramatizacija jer književno djelo Martine Mlinarević nije književno djelo, to je u stvari dnevnik bitke žene sa karcinomom i rekonstrukcija duše koja počinje s istinom'', rekla je redateljica na konferenciji za medije.
Kultura / Kazalište | 05. 02. 2020. u 10:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Predstava 'Huzur' će, ne samo u estetskom, umjetničkom i sadržajnom smislu, predstaviti jedan iskorak za repertoar Narodnog pozorišta Mostar, već će i kad su u pitanju gostovanja i prikazivanje izvan naše zemlje postaviti jedan novi standard'', rekao je to Almir Mujkanović, direktor Narodnog pozorišta u Mostaru na konferenciji za medije održanoj povodom premijernog prikazivanja 'Huzura'.

Mujkanović je istaknuo kako u produkcijskom smislu 'Huzur' predstavlja jedan kontinuitet dobrih projekata na sceni NP Mostar te je naglasio kako je suradnja s Almom Lapajne, redateljicom ove predstave, velika stvar i veliki dobitak za kazališni život ne samo Mostara, već i BiH.

''Dala sam riječ Emiru Spahiću, umjetničkom direktoru NP Mostar da ću doći i režirati ovu predstavu. Nisam znala kakva će biti dramatizacija jer književno djelo Martine Mlinarević nije književno djelo, to je u stvari dnevnik bitke žene sa karcinomom i rekonstrukcija duše koja počinje s istinom. Napisan je veoma osobno, s puno strasti, s puno bola, s puno straha, s puno afirmacije žene kao takve'', rekla je to europska redateljica Alma Lapajne istaknuvši kako u svom poslu nije navikla mnogo govoriti s medijima.

U predstavi sudjeluje osam likova, osam glumaca i redateljica je dodala deveti lik, ekspresionistički video art film koji počinje od prve do zadnje minute.

Foto: Bljesak.info / Alma Lapajne

''Huzur u stvari nije stanje, to je dinamičan proces traženja huzura i to nam se događa čitav život. Osnovne linije gdje je postavljena aktualizacija i apel publici jeste glavna linija Martina kao junak, antijunak ili alterego ili kao glas naroda, otac koji potvrđuje kćerku u slobodi i doktor koji je bio veoma važan u toj priči jer on često u BiH ne može realizirati Hipokratovu zakletvu'', rekla je Lapajne.

Na pitanje zašto se Narodno pozorište Mostar odlučilo na predstavu autorice Martine Mlinarević, direktor Mujkanović je istaknuo kako su razlozi u tome jer je ona autorica koja potencira da je zapravo nemoguće ugoditi svim slojevima društva i čitavoj zajednici.

''Ovo nije predstava o Martini, ovo nije predstava o njezinom društvenom i političkom angažmanu, već o njezinom angažmanu i borbi jedne žene s bolešću i svim onom što to prati. To što je ona kontroverzna ličnost nije bio razlog niti za, niti protiv da radimo predstavu, već su isključivo umjetnički i estetski razlozi sadržani u toj knjizi'', rekao je Mujkanović.

Praizvedba predstave 'Huzur', autorice Martine Mlinarević bit će odigrana u petak 7. veljače sa početkom u 20 sati na velikoj sceni Narodnog pozorišta u Mostaru. Repriza je dan poslije u isto vrijeme na istom mjestu.

Kopirati
Drag cursor here to close