Uspješna godina

eMTeeM bez predaha - aktivan kraj godine

Nakon odlaska na studij glume na Akademiju scenskih umjetnosti u Sarajevu Ene Husić koja je igrala Fatimu i za svoju igru dobila više nagrada večerašnja izvedba prva je sa novom glumicom.
Kultura / Kazalište | 09. 12. 2017. u 12:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR eMTeeM / Najavni plakat

Privodeći kraju vrlo uspješnu godinu večeras će na Memorijalnoj sceni 2532 sa početkom u 19,30 sati ansambl Mostarskog teatra mladih odigrati devetnaestu reprizu predstave "Fatima, nevjesta od boli" rađenu po tekstu Ljubice Ostojić i u režiji Seada Đulića.

Radi se o predstavi koja je praizvedba ovog teksta koji na jedan potpuno nov način čita baladu Hasanaginica i donosi priču iz vizure žene, iz vizure same Fatime Pintorović, udane Arapović, dakle Hasanaginice.

Večerašnja izvedba ima i jednu posebnost, navodi se u priopćenju eMTeem-a.

''Naime, nakon odlaska na studij glume na Akademiju scenskih umjetnosti u Sarajevu Ene Husić koja je igrala Fatimu i za svoju igru dobila više nagrada večerašnja izvedba prva je sa novom glumicom. Fatimu od večeras igra Ajla Hodžić koja je vrijedno radila i u eMTeeM - u očekujemo da će to biti dostojna zamjena'', navodi se u priopćenju.

Već sutra, u nedjelju 10. prosinca na Memorijalnoj sceni 2532 sa početkom u 19,30 sati publici se nudi 39 - ta repriza autorskog projekta Seada Đulića "Presuda: Tiha likvidacija".
 
Radi se o predstavi koja daje odgovore i na ona pitanja koja se bojite postaviti. U njoj se na otvoren i direktan način iznoseći dokumente i bez sakrivanja imena govori o životu i smrti, o ljubavi i mržnji, o ratu i miru, o svemu što bi moglo da vas zanima.

A u ponedjeljak u Brčkom u organizaciji Helsinškog odbora za ljudska prava RS počinje višednevna radionica Teatra u obrazovanju, a u okviru projekta Obrazovanja za mir. Grupa od 35 mladih ljudi iz Posavine koristeći teatarska sredstva radit će na usvajanju vještina koje će moći koristiti u svom radu na razvijanju kulture mira.
Kopirati
Drag cursor here to close