Dino Mustafić

Državni dužnosnici za sobom će ostaviti duhovnu i civilizacijsku pustoš

Kultura / Kazalište | 19. 09. 2017. u 13:18 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Istaknuti bh. redatelj Dino Mustafić je zbog teške situacije u Zemljaskom muzeju BiH i drugim institucijama kulture uputio otvoreno pismo Ministarstvu civilnih poslova BiH, Ministarstvu kulture i sporta FBiH, Ministarstvu prosvjete i kulture RS te predsjedavajućim skupština BiH, FBiH i RS.

Mustafić u pismu ističe da se godinama ignoriraju zahtjevi struke da se iznađe sistem za popunu proračuna za kulturu i sport, donesu zakoni o kulturnoj i sportskoj djelatnosti i izrade strateški pravci u svim oblastima umjetničkog i naučnog djelovanja.

On navodi da se novcima proračunskih korisnika podržavaju "kulturni" skupovi u užim zavičajima kao mjesta koja su glasačka baza za naredne izbore, a "to se primijeti iz popisa anonimnih i nevažnih događaja koje subvencionirate mimo kriterija i procedura transparentnosti".

''Vidljivo diskriminirate institucije internacionalne kulturne djelatnosti i predano radite na provincijalizaciji naše zemlje. Politika koju promovirate nam poručuje da želite BiH kao državu bez muzeja, kazališta, knjižara, galerija i kina, kako bi sve pretvorili u prostor profita, konzumerizma i kiča. Vi nas gurate u civilizacijski mrak i izolaciju. Vama ne trebaju umjetnici, znanstvenici i sportaši, već još više državnih činovnika i stranački podobnih kadrova'', naglasio je u pismu Mustafić.

Krajnje je vrijeme, smatra on, da odgovorni nositelji zakonodavne vlasti ovakvo ponašanje visokih državnih dužnosnika javno sankcioniraju, a njihov način ophođenja s javnošću i zaposlenima u resoru kulture, upravnicima, direktorima i radnicima u kulturi promijene iz temelja.

''U našoj zemlji život mora biti važan, a kultura je život jednog vremena koji mora nešto iza sebe ostaviti potomstvu. U protivnom, vi ćete kao nositelji zakonodavne i izvršne vlasti biti odgovorni što ćete iza sebe ostaviti samo duhovnu i civilizacijsku pustoš'', zaključio je Mustafić.

Povod ovakvoj reakciji Mustafića je pres konferencija Zemaljskog muzeja BiH koja je održana u ponedjeljak, kada je ukazano na tešku situaciju u kojoj se nalazi ova institucija, kao općenito i cijela kulturna scena u BiH.

Mustafić je tu konferenciju za medije okarakterizirao ne kao jedan u nizu apela da se zaštiti kulturno-povijesno nasljeđe, već kao "prosvjed zbog sveukupnog neodrživog stanja u kulturi i odnosa države prema umjetnicima i naučnicima u svim oblastima stvaralaštva".

Kopirati
Drag cursor here to close