Repertoar

Što Mostarce čeka u Pozorištu?

Predstava govori o Ahmedu Nurudinu, dervišu koji živi u tekiji, i o njegovoj ispovijesti koja započinje saznanjem da mu je brat nevin uhvaćen i zatvoren u tvrđavu.
Kultura / Kazalište | 17. 10. 2018. u 14:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Mostar, u petak, 19.10. u 20 sati na repertoaru je predstava “Derviš i smrt” Meše Selimovića. Predstavu je režirao Erol Kadić, a dramatizaciju potpisuje Nijaz Alispahić.

Predstava govori o Ahmedu Nurudinu, dervišu koji živi u tekiji, i o njegovoj ispovijesti koja započinje saznanjem da mu je brat nevin uhvaćen i zatvoren u tvrđavu. Nurudin želi spasiti brata i saznati za što je optužen, ali u pokušaju da oslobodi brata suočava se sa različitim situacijama, te se njegov pogled na svijet mijenja.

Prema reditelju predstave “Derviš i smrt” Erolu Kadiću, Meša Selimović je “gradeći glavni lik u romanu 'Derviš i smrt', čitaocu dao umjetničku viziju čovjeka, tj. pojedinca u svijetu. Uspio je da nam prikaže odnos pojedinca i vlasti, da nas učvrsti u uvjerenju kako je mnogo apsurdnog u svemu što nas određuje: slučaj, strah, samoća, očaj, slike koje su iznad naše moći, naša sputanost i ograničenost da ovladamo tim silama, stalno raspinjanje između onoga što činimo i što bismo željeli biti i na kraju, smrt…”

U predstavi igraju Šerif Aljić, Saša Oručević, Emir Spahić, Emir Sejfić, Mirsad Elezi, Ajla Hamzić, Goran Lozo, Jasmin Krpo, Vedran Vilogorac, Bojan Beribaka i Amela Kreso.
Cijena ulaznice je 7 KM, s popustom za učenike, studente i penzionere 3,50 KM.

U petak, 26.10 sa početkom u 20 sati na repertoaru Narodnog pozoriša Mostar je predstava „Hotel Plaza“. Riječ je o hit komediji po tekstu nagrađivanog američkog dramatičara Neila Simona, u režiji Admira Glamočaka, koji u ovoj predstavi i igra uz Jasnu Žalicu i članove ansambla Narodnog pozorišta Mostar. Tri priče o ljubavi iz raznih uglova, sa ispitivanjem međuljudskih odnosa na komičan način. Predstava govori o ljubavi, usamljenosti i otuđenosti, o tome šta smo postigli, šta nismo, a mislimo da smo mogli... O ljubavi, braku, snovima, starenju.

U predstavi igraju: Jasna Žalica, Admir Glamočak, Emir Spahić, Maja Zećo, Amela Kreso, Emir Sejfić, Ajla Hamzić i Saša Oručević.

Cijena ulaznice je 7 KM, s popustom za učenike, studente i penzionere 3,50 KM.

 

Već početkom mjeseca studenog, točnije 2.11 u 20 sati, u Narodno pozorište Mostar dolazi Dragan Marinković Maca sa svojom hit predstavom „Sunce tuđeg neba“. Ići ili ostati? – još uvijek je aktuelno pitanje koje prožima vrijeme i prostor, a koje ovaj satirični komad obuhvaća kroz različita mjesta, vremena i uspon civilizacije sa krajem XX-og stoljeća. Dragan Marinković Maca tumači lik “višenacionalnog i multikulturalnog” junaka koji se kao takav našao u situaciji da luta svijetom tražeći svoje nebo, svoj novi spas. Konstantno upoređuje svoj novi dom s onim koji je ostavio iza sebe, donoseći zaključke koji će biti obojeni zdravim humorom.
Cijena ulaznice je 10 KM.

U utorak, 06.11. u Studiju 64 sa početkom u 20 sati, na repertoaru je „Lijevo desno glumac“ program kao predstava, predavanje, team building, radionica sa Zijahom A. Sokolovićem. Sokolović, duhovito, filozofski, kabaretski, sa nizom primjera i poređenjem stvarnosti i teatarske umjetnosti, uči gledaoce da shvate da su i oni “glumci u svom teatru” i da mogu biti umjetnici u svom životu.
Cijena ulaznice je 3,50 KM.

Ulaznice

Ulaznice za sve programe su u prodaji. Možete ih kupiti na blagajni Pozorišta svakim radnim danom od 9 - 14 sati ili rezervisati na telefon 036/550-128. Na dan izvedbe predstave, blagajna je otvorena od 9 do 14 sati te od 18 sati do početka predstave. Rezervacija ulaznica se može izvršiti i putem e- maila: [email protected], te putem poruke u inbox na facebook stranici Narodnog pozorišta Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close