Kraljevo za 25. rođendan

Deset novih glumaca za obljetnicu mostarskog kazališta

Ravnatelj HNK Ivan Vukoja rekao je kako je ovo prvi u nizu događaja, koje je kazalište priredilo u sklopu 25. obljetnice osnutka.
Kultura / Kazalište | 20. 09. 2019. u 12:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavom Kraljevo Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru počet će proslavu 25. obljetnice osnutka. Ravnatelj HNK Ivan Vukoja rekao je kako je ovo prvi u nizu događaja, koje je kazalište priredilo u sklopu ove obljetnice.

''Možete očekivati razne prigodne predstave, igre, priprema se i monodrama. Planiramo održati i jednu gala večer, gdje ćete moći vidjeti projekt i plan izgradnje zgrade HNK te cijeli niz događaja u čast obljetnici'' izjavio je Vukoja.

"Kraljevo" je jedan od scenski najzahtjevnijih komada Miroslava Krleže, a redatelj predstave Ivan Leo Lemo kaže kako osjeća veliku odgovornost, bilo zbog obljetnice, bilo zbog delikatnosti djela.

''Od akademije mi je ovo Krležino djelo lebdjelo oko glave, te smo htjeli ju prebaciti u današnje moderno vrijeme. Zato se radnja i događa u noćnom klubu Kings'',- naglasio je redatelj Lemo.

Dramaturg Dragan Komadina ističe kako je ovo Krležino djelo je izazov brojnim redateljima. Zadovoljan je kako je drama ispala, jer su pronašli način da drama funkcionira i u današnjem vremenu.

Osim glavnih profesionalnih glumaca, u ovoj drami pojavit će se 10 novih mladih glumaca iz Dramskog studija mladih.

''Rad je bio intenzivan i kreativan, ovdje se može primjetiti duhovna kazališna predanost od 10 mladih ljudi. To mi je najdraže iz cijelog procesa. Lijepo je kad imate tu dosta mladih talentiranih ljudi, koji se trebaju priključiti i da imaju temelje na kojima mogu računati na još teže ansamble'',  kazao je glumac Robert Pehar.

Glumica Jelena Kordić Kuret rekla je kako se u 29. godina rada, po prvi put se susrela sa Krležom.

''Bilo mi je zanimljivo i zabavno raditi na ovoj drami, nadam se da će se svidjeti i publici'', izjavila je.

Premijerna izvedba u Mostaru bit će odigrana na sam dan 25. obljetnice HNK-a Mostar, 22. rujna s početkom u 20 sati.

Kopirati
Drag cursor here to close