Mostarska kulturna scena

Copf za Bljesak: Zajedno možemo napraviti zdravu kulturnu scenu

''Dugotrajan je i težak proces stvaranje prave, zdrave kulturne scene, a to se može postići samo zajedničkim snagama'', rekla je Andrijana Copf.
Kultura / Kazalište | 14. 12. 2017. u 12:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostarska novinarka i PR Narodnog pozorišta u Mostaru Andrijana Copf je rekla kako zajedničkim snagama možemo napraviti zdravu kulturnu scenu. Otkrila je  za Bljesak.info kako iza rada u kazalištu stoji dinamika, iluzija i mašta. Kaže kako joj se pri radu u kazalištu najviše sviđa neposredni susret s umjetnošću. Također, otkrila nam je što Narodno pozorište sprema u sljedećem razdoblju. O čemu smo još razgovarali s Andrijanom saznajte u nastavku.

Bljesak.info: Već duže vremena radite kao PR u Narodnom pozorištu Mostar. Kako ti se čini dosad provedeno vrijeme u ovoj kulturnoj instituciji? Je li ovaj posao dinamičan kao novinarstvo?

COPF:  S jedne strane posao u NPM-u je sličan onom koji sam radila, a s druge je potpuno drugačiji. Ovisi kakav je radni dan i što me taj dan čeka. A to je jako teško predvidjeti, i u novinarstvu i u kazalištu. Vjerujem da je nemoguće raditi u nekom teatru a da posao nije dinamičan. Sama priroda posla, samo mjesto gdje se taj posao obavlja, u svom temelju ima dinamiku, ideju, iluziju, maštu. To je ono što me oduvijek zanimalo i ono što je uvijek predstavljalo izazov. I za novinarstvo je potrebna ideja, kreativnost, izazov, uzbuđenje... koje vas uvijek gura naprijed.

 Bljesak.info: Je li vam  žao što si napustila novinarstvo?

COPF:  Nikad ili gotovo nikad ne žalim za odlukama koje sam donijela jer sam smatrala da su to pošteno donesene odluke, prije svega prema sebi. Jedan dio posla koji radim u NPM-u je jedan vid novinarstva, a i pored toga, još uvijek nastojim pisati koliko uhvatim utrku s vremenom, pa ne mogu reći da sam potpuno napustila novinarstvo. Ne volim konačne rastanke.

Bljesak.info:  Što vam se najviše sviđa u radu u kazalištu? 

COPF: Neposredni susret s umjetnošću. I kad sjednete u mrak prazne dvorane, osjetite da ste dio nečeg višeg, nečeg što je iznad svega onoga čime smo okruženi i najčešće preopterećni u svakodnevnom životu. Sjetite se da ima nešto vrjednije.

 Bljesak.info:  Smatrate li da ima dosta kultnih događanja u Mostaru? 

COPF: Uvijek sam smatrala i to mislim i sad da kulturnih događaja u Mostaru ima. Pitanje je s obzirom na veličinu grada i broj stanovnika ima li dovoljno prostora za umjetničke programe, kakva je kvaliteta tih programa, što je to što su nudi itd. Ali činjenica je da programa ima, da svatko može pronaći barem nešto što želi vidjeti / čuti, a porazna je činjenica da kvalitetni programi i oni koji se rijetko imaju priliku vidjeti, nekako budu na margini. Publika u Mostaru kao da se boji lijepih stvari. Šteta.

Bljesak.info: Smatrate li da se Mostar posljednjih godina probudio kad je u pitanju kulturna scena?

COPF: Mostar je grad koji ima dugu umjetničku tradiciju. Pitanje je koliko se Mostar probudio posljednjih godina, a koliko možda samo više pažnje obraćamo na neke stvari. Dugotrajan je i težak proces stvaranje prave, zdrave kulturne scene, a to se može postići samo zajedničkim snagama – od kuće/obitelji, obrazovnih ustanova, kulturnih ustanova, svih društvenih struktura, medija... – i pametnom kulturnom politikom i strategijom.

Bljesak.info:  Što Narodno pozorište nudi u ovoj kazališnoj sezoni?

COPF:  Do sada smo imali već dvije premijere na Velikoj sceni - “Ćelava pjevačica” E. Ionesca u režiji Lajle Kaikčije i “Ne igraj na Engleze” V. Đurđevića u režiji Emira Spahića; na kamernoj teatarskoj sceni, u “Studiju 64” pokrenuli smo “Književni most” kao neku vrstu javne tribine – o književnosti, piscima, slobodi, ljubavi, mjesto gdje radimo na popularizaciji kulture čitanja, upoznavanja publike s piscima i njihovim djelima, poticanje dijaloga i kritčkog mišljenja... Gosti su do sada bili Marko Tomaš i Almin Kaplan, a u petak je gost Namik Kabil. Naravno, bili su tu i brojni gostujući programi itd. Iduće godine očekuju nas još najmanje dvije premijere, 15. Međunarodni festival komedije “Mostarska liska”, jedna posebna jubilarna, slavljenička gostujuća predstava i još puno toga, nadamo se – dobroga.

Bljesak.info:  Koji biste program preporučili našim čitateljima da pogledaju?

COPF: Iako će možda zvučati neskromno jer taj program vodim, ali preporučila bih gostovanje Namika Kabila u programu “Književni most” u petak u 19 sati u “Studiju 64” Narodnog pozorišta Mostar. Predstavit ćemo Kabilovu knjigu “Amarcord”, koje, inače, nema u mostarskim knjižarama. Knjiga se dijelom bavi Hercegovinom i ovo je prva promocija u Hercegovini. Kabil je rođen u Tuzli, odrastao u Trebinju, s 25 godina početkom 1993. odlazi u Ameriku, radi kao noćni čuvar i vozač taksija da bi preživio i zaradio za studij režije. O svemu tome vrlo iskreno, bolno i duhovito piše u toj knjizi. Piše kako u sunčanoj Kaliforniji nikad nigdje prije nije osjetio takav led – onaj unutarnji. Završio je studij, nakon devet godina se vratio u BiH. Napisao je scenarij za film “Kod amidže Idriza”, autor nagrađivanih filmova “Čuvari noći”, “Informativni razgovori”, “Srce od drveta”... “Amarcord” znači “Sjećam se” i ta je knjiga u meni pokrenula cijeli jedan svijet o kojem prije nisam razmišljala. Ulaz je besplatan.

 

Kopirati
Drag cursor here to close