Monografija

Četvrt stoljeća mostarskog Kazališta u koricama

Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru 25. obljetnicu utemeljenja obilježilo je 22. rujna 2019. godine premijerom predstave 'Kraljevo' Miroslava Krleže…
Kultura / Kazalište | 11. 12. 2019. u 13:10 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom 25 godina osnutka i djelovanja Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru nastala je monografija koja prikazuje put HNK Mostar od njegova utemeljenja 22. rujna 1994. godine do danas.

Kako je navedeno iz HNK, pored teatrografskih podataka, monografija donosi i tekstove čelnih ljudi Kazališta, kao i vanjskih suradnika, prijatelja i podržavatelja.

''Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru 25. obljetnicu utemeljenja obilježilo je 22. rujna 2019. godine premijerom predstave 'Kraljevo' Miroslava Krleže, koju je režirao Ivan Leo Lemo. S obzirom da smo u jubilarnoj, 25. sezoni HNK Mostar, obljetnica će se obilježavati i slaviti i raznim drugim programima i sadržajima tijekom cijele kazališne sezone 2019./2020.'', izjavio je ravnatelj HNK Mostar Ivan Vukoja dodavši ''kako je obljetnica ne samo povod za slavlje, nego i prigoda za pogled unatrag, za sagledavanje i vrednovanje do sada učinjenog''.

''Stoga smo priredili i obljetničku monografiju 25 godina Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru. Monografija donosi mnoštvo obrađenih i uređenih teatrografskih podataka i sadržaja, ali i svjedoči o društvenom i političkom kontekstu ne samo nastanka već i cjelokupnog djelovanja HNK Mostar. Svjedoči kako je HNK Mostar danas, usprkos raznim i mnogim problemima s kojim se u ovih 25 godina susretao, repertoarski profilirano kazalište koje razumije i prati suvremene teatarske estetike i izričaje. Ali, također, svjedoči i kako je riječ o ozbiljnoj instituciji kulture koja, svjesna svoje društvene uloge i odgovornosti, kreira i prenosi transgeneracijsko, institucionalno kulturno pamćenje jednoga društva i naroda. S ponosom mogu reći kako je HNK Mostar nezaobilazna sličica u mozaiku ne samo hrvatskog kulturnog identiteta u BiH, nego i kulturnog identiteta grada Mostara i cijele BiH, svih njenih naroda i građana'', rekao je.

U predstavljanju monografije sudjelovat će i predsjednik Upravnog vijeća HNK Mostar Miroslav Palameta koji smatra kako je ''dvadeset i peta godišnjica utemeljenja Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru osobit jubilej''.

''Priča je to o uspješnom i vrlo kvalitetnom ostvarenju davne zamisli o kulturnoj projekciji narodne osobnosti kroz oblikovanje europski urbanog lica našega grada i prostora, dakako, u kooperativnoj otvorenosti s drugim kulturološkim i narodnim zajednicama. Knjiga koja je prati, s prilozima posve kompetentnih i u problematiku predano involviranih autora, napisana na hrvatskom i engleskom, pregledno i argumentirano govori o tome. Dakle, ona nije samo svečana i prigodna, lijepo uređena brošura, već prava čitka knjiga, koja široj javnosti, sadašnjoj i budućoj, prvi put podnosi izvješće o svom radu, planovima i projekcijama. Istodobno ona je svjedočanstvo i primjer kako jedna institucija s kvalitetnim djelatnicima, s mudrom i nesebičnom upravom i u ovom ekonomski i politički kaotičnom vremenu, može postizati stvarne uspjehe i računati na svoju budućnost'', istaknuo je Palameta.

U predstavljanju monografije sudjelovat će i umjetnički savjetnik Dragan Komadina te redateljica, dramaturginja i docentica na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu Dubravka Zrnčić Kulenović. Moderatorica je Anita Milićević.

Predstavljanje monografije bit će upriličeno u četvrtak, 12. prosinca 2019. godine u 19 sati na Maloj sceni HNK Mostar, nakon čega će uslijediti i prigodan domjenak.

 

Kopirati
Drag cursor here to close