Priznanja

Brojne nagrade i potvrda izvrsnosti Pozorišta lutaka Mostar

Uskoro odlaze na neke nove festivale i gostovanja, i nastavljaju biti najbolji predstavnici kulturne scene Mostara.
Kultura / Kazalište | 18. 05. 2019. u 07:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U posljednjih nekoliko dana Pozorište lutaka Mostar osvojilo je šest značajnih nagrada na međunarodnim festivalima na kojima je sudjelovalo.

Prvo je, na Festivalu dječje umjetnosti (FEDU) u Sarajevu osvojilo dvije nagrade: Nagradu za najbolju glumicu osvojila je Fatima Kazazić za ulogu u predstavi "Bajka o izgubljenom vremenu" u režiji Tamare Kučinović, koja je i sama osvojila Nagradu za najbolju adaptaciju i dramatizaciju teksta. 

Foto: PR / Kazalište lutaka Mostar

Tek nekoliko dana poslije toga, na jubilarnom 20. međunarodnom festivalu profesionalnih lutkarskih pozorišta LutFest u Istočnom Sarajevu, u konkurenciji najboljih europskih lutkarskih kazališta, osvojilo je, za istu predstavu, čak četiri najznačajnije nagrade:

Grand Prix "Zlatna anima" za najbolju predstavu Festivala, Igor Vidačković dobio je Nagradu za najbolje glumačko ostvarenje, Tamara Kučinović Nagradu za najbolju režiju, a nagrada 'Magija lutkarstva - Radoslav Lazić' također je pripala predstavi "Bajka o izgubljenom vremenu" Pozorišta lutaka Mostar. 

Foto: PR / Kazalište lutaka Mostar

U žiriju LutFesta bili su najznačajniji europski režiseri i profesori lutkarstva. Ovim se zbirka nagrada Pozorišta lutaka Mostar uvećala na preko 50, u zadnjih nekoliko godina. Među njima su čak tri Grand Prix-a, te brojne nagrade za režiju, glumačka ostvarenja, scenografiju i najljepše lutke. Tako je Pozorište lutaka Mostar potvrdilo da je najnagrađivanija ustanova kulture ovoga grada.

Uskoro sa ovom predstavom odlaze na neke nove festivale i gostovanja, i nastavljaju biti najbolji predstavnici kulturne scene Mostara.

Kopirati
Drag cursor here to close