Bogat repertoar u travnju uz prikaz zanimljivih predstava iz ranijih sezona
Online predstave u Narodnom pozorištu Mostar

Bogat repertoar u travnju uz prikaz zanimljivih predstava iz ranijih sezona

Kultura / Kazalište | 01. 04. 2020. u 13:06 Bljesak.info / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon projekcije predstave u povodu Svjetskog dana kazališta te emotivnih reakcija naše vjerne publike i pratitelja na društvenim mrežama, ovog mjeseca ćemo na isti način imati priliku pogledati neke od najzanimljivijih predstava iz ranijih sezona.

Prva na redu je "Kulin" Mirsada Sinanovića u režiji Erola Kadića, nastala u produkciji Narodnog pozorišta Mostar sa izuzetnom podjelom koju čine Jasmin Krpo, Ermin Sijamija, Mirvad Kurić, Saša Oručević, Šerif Aljić, Goran Lozo, Emir Sejfić, Tina Čović, Amela Kreso, Bojan Beribaka, Emir Spahić, Mirsad Elezi, Belma Čečo Bakrač i Rijad Ljutović.

Predstava je premijerno izvedena 04.10.2008. godine.

Link za gledanje predstave bit će dostupan u petak, 03.04.2020. godine od 20 sati.

Narednog petka, 10.04. publici će biti dostupna predstava ''Posljednja ljubav Hasana Kaimije'' rađena po tekstu Derviša Sušića u režiji Šemsudina Gegića. Predstava je premijerno odigrana 25.11.2013. godine, a radi se o umjetničkom dramskom tekstu baziranom na stvarnoj osobi. Tekst govori o mnoštvu, o državi, o domovini, o ljubavi, o sukobu, o mržnji ..., a to je Hasan Kaimija.

Preko njega je ispričana priča o prokletstvu, o ljubavi koja se događa samo na ovim prostorima, lik Hasana Kaimije zapravo je Bosanac i Hercegovac koji je na svojoj koži osjetio šta znači borba za slobodu, pravo na mišljenje, izbor i ljubav.

U predstavi igraju: Ajla Hamzić, Šerif Aljić, Amna Hadrović, Emir Spahić, Mirsad Elezi, Vedran Vilogorac, Emir Sejfić, Amela Kreso, Goran Lozo, Jasmin Krpo, te gošća na harmonici Snježana Dujmović.

Podsjećamo, 10.04. bilo je planirano svečano otvaranje ovogodišnjeg međunarodnog festivala komedije ''Mostarska liska 2020'' koji je zbog ranije proglašene pandemije i stanja nesreće na nivou FBiH, odgođen.

U petak, 17.04. na rasporedu je ''Alfa Beta'' E.A Whiteheada, u režiji Saše Oručevića.

Predstava se bavi bračnim odnosima, odnosima u obitelji uopćeno propitujući instituciju braka sa pozicije izbora ulaska ili ne u ovu zajednicu, kakve reperkusije na naš život on ostavlja i šta sa sobom kroz vrijeme brak nosi.

Zanimljiva, dinamična i univerzalna priča o ljudskoj otuđenosti, otuđenosti od sebe i od drugih. Priča o dubokim intimnih strahovima oslikanim u likovima bračnih partnera koji proživljavaju vlastite krize izbora i odluka koje oblikuju njihove živote.

Propitujući smisao braka, likovi dovode pod znak pitanja i uvriježene vrijednosti koje su uz brak vezane, i postavljaju pitanje da li su naša očekivanja prevarena. Glumačku postavu čine Fatima Kazazić i Saša Oručević.

Posljednji petak u mjesecu tarvnju, 24.04. publici će biti dostupna sjajna komedija ''Hotel Plaza'' Neila Simona, u režiji Admira Glamočaka. Radnja predstave je smještena u u Hotelu Plaza u New Yorku, a govori o tri ljubavne priče i tri percepcije ljubavi.

Predstava o ljubavi, snovima, braku, usamljenosti, otuđenosti, sreći, ostvarenim i neostvarenim željama, a sve to na duhovit i uzbudljiv način. Priča u kojoj se svi možemo prepoznati i koja navodi na razmišljanje.

Jesmo li ostvarili i postigli sve što smo željeli u svom životu? Jesmo li pronašli srodnu dušu? Je li to istinska i prava ljubav? Jesmo li sretni? U predstavi igraju Jasna Žalica, Admir Glamočak, Emir Spahić, Ajla Hamzić, Amela Kreso, Emir Sejfić, Fatima Kazazić i Saša Oručević.

Linkovi kojima će se moći pristupiti gledanju predstave će biti podijeljeni i na Facebook i na Instagram profilu Narodnog pozorišta Mostar, kao i na web stranici www.npm.ba.

Kopirati
Drag cursor here to close