Devet kuća

Bogat i raznovrstan program 8. festivala glumca BiH u Konjicu

Mušinović ističe kako će konjička publika i ove godine odabrati najboljeg glumca i glumicu te da je to ono što ovaj festival čini jedinstvenim.
Kultura / Kazalište | 02. 09. 2021. u 09:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osmi Festival glumca BiH u Konjicu, koji je počeo u ponedjeljak a koji će službeno biti otvoren u četvrtak, 2. rujna, ugostit će devet kazališnih kuća, i to šest iz BiH i tri iz Srbije i Hrvatske.

Po riječima direktora konjičkog Narodnog univerziteta Benjamina Mušinovića, festival će i ove godine publici ponuditi raznovrstan sadržaj.

''Sa nama je ove godine devet profesionalnih produkcija a u OFF sadržajima teatar baština predstavit ćemo i program posvećen Vesni Begtašević, promociju knjige profesora Almira Bašovića, te retrospektivnu izložbu festivalskih plakata. Po prvi put imat ćemo i domaću produkciju u OFF sadržaju, a riječ je o našem Pozorištu Neretva'', kazao je Mušinović.

Govoreći o navedenim produkcijama, kazao je kako ih je šest iz BiH a riječ je o Fakultetu dramskih umjetnosti Tuzla, Sarajevskom ratnom teatru SARTR, koprodukciji Pozorišta mladih i Scene Mess, Bosanskom narodnom pozorištu Zenica, koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru i Narodnog pozorišta Mostar i Kamernom teatru 55 Sarajevo. U regionalnom programu ugostit će Teatar 'Rugantino' iz Zagreba, Akademsko pozorište 'Promena' Novi Sad i Fakultet dramskih umjetnosti iz Beograda.

Mušinović ističe kako će konjička publika i ove godine odabrati najboljeg glumca i glumicu te da je to ono što ovaj festival čini jedinstvenim.

''Ovo je jedini festival gdje se nagrade dodjeljuju isključivo na osnovu glasova publike, a konjički drvorezbari, kao ponosni vlasnici UNESCO-vog priznanja, su ti ljudi koji izrađuju maske za naše laureate'', naglasio je Mušinović.

Upskos pandemijskim okolnostima, nada se kako će festival biti posjećen te da će konjička publika uživati u kazališnim predstavama.

''Riječ je o Festivalu koji se po drugi put održava u veoma teškim pandemijskim okolnostima. Očekujem da će taj strah od strane naše publike biti savladan, da će redovno pratiti kompletan repertoar i da ćemo maksimalno pokloniti pažnju čuvanju našeg zdravlja, a opet uživati u kazališnim predstavama koje su divan spoj artističkog i emotivnog doživljaja koje nam donose naši najbolji ambasadori bh. umjetnosti koji su odavno internacionalizirali naš kulturni prostor, najbolji glumci i glumice'', naglasio je.

Smatra kako će konjički festival i ove godine pomjeriti granice, ali i zadržati svoju originalnost.

''Mislim da ćemo ove godine opet pomjeriti granice u kontekstu različitosti poetika koje predstavljamo u Konjicu i da će ovaj festival i dalje zadržati svoju originalnost u smislu činjenice da je to jedini festival na karti festivala i kulturnih događaja u BiH koji primarno posvećuje pažnju najbitnijim akterima dramsko-scenskog procesa, glumcima i glumicama'', zaključio je Mušinović.

Festival će službeno biti zatvoren 7. listopada na Velikoj sceni Narodnog univerziteta gdje će biti priređen glazbeni program Instituta za glazbu, teatar i multimediju Sarajevo.

Kopirati
Drag cursor here to close