HNK Mostar

Zečja rupa: Atraktivna predstava koja će se dugo održati na repertoaru

Publika će se sama uvjeriti što je toliko atraktivno u ovoj predstavi da je smješta u rang najizvođenijih svjetskih predstava
Kultura / Kazalište | 17. 10. 2018. u 13:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru očekuje još jedna kazališna premijera, i to predstave Davida Lindsaya-Abairea “Zečja rupa” koja će zasigurno, kako je na konferenciji za medije kazao ravnatelj HNK Mostar Ivan Vukoja, obogatiti i u nekim segmentima čak i nadmašiti repertoar ove kazališne kuće. Režiju potpisuje Lajla Kaikčija, a u predstavi igraju Jelena Kordić Kuret, Ermin Bravo, Vanja Matović, Sanda Krgo Soldo i Amar Rahić/Ali Kamer Aksoy.

Vukoja je zahvalio ansamblu na nesebičnom davanju te kazao kako je predstava ostvarena tako da svaki njen segment, gluma, scenografija, glazba, funkcioniraju kao autonomna cjelina prema estetskim kriterijima samih autora, a istodobno je sve uklopljeno u skladnu cjelinu višeg reda, za što je najzaslužnija, kako sam kaže, redateljica Lajla Kaikčija.  Ona je, pak, naglasila kako je, unatoč teškoj temi, bilo lako raditi s glumcima s kojima je ostvarila ogromno razumijevanje što je doprinijelo da se takvoj tematici pristupi intimno, otvoreno i s velikim međusobnim povjerenjem, navedeno je u priopćenju HNK Mostar.

''Na što realističniji način i bez teatralnosti nastojali smo prenijeti emociju kako bi se što autentičnije prikazala priča na sceni. Sve to ne bi bilo moguće da nisam radila s ovakvim glumcima'', naglasila je Lajla.  

Dramaturg Dragan Komadina izrazio je zadovoljstvo timom koji je iznio ovaj projekt te nešto više kazao o samom tekstu koji je osvojio Pulitzerovu nagradu.

''Publika će se sama uvjeriti što je toliko atraktivno u ovoj predstavi da je smješta u rang najizvođenijih svjetskih predstava za koju sam siguran da će se održati godinama na repertoaru. Iako je sama prična mračna i mučna jer govori o stanjima bračnog para nakon gubitka djeteta, predstava će pokazati kako patnja i bol protagonista mogu pomoći u prevladavanju naših unutarnjih boli ili nas nadahnuti za isto. To je terapija u kojoj Abaire daje optimističnu notu kako se čovjek može nositi s boli i da postoji izlaz, a on je u međusobnom povjerenju i razumijevanju, prije svega ovoga bračnog para čije uloge utjelovljuju Jelena i Ermin'', kazao je Komadina.

Glumci su iskazali veliko zadovoljstvo radom na predstavi i nadu kako će se publika prepustiti emocijama koje su se oni svojski potrudili prenijeti.

Jelena Kordić Kuret naglasila je kako je ovo sigurno jedna od najzahtjevnijih uloga s kojima se ona susrela, ali kako je i uživanje bilo raditi s ovakvim ansamblom unatoč emotivno teškoj temi.

Istaknuti kazališni i filmski glumac, a ujedno i profesor glume na Akademiji scenske umjetnosti, Ermin Bravo surađivao je ranije s redateljicom Lajlom Kaikčijom te kazao kako unatoč izuzetno teškoj priči, nimalo teško nije bilo raditi upravo zbog uvjeta i atmosfere u ekipi.

Mlada glumica Vanja Matović kojoj je ovo druga profesionalna predstava iskazala je veliko zadovoljstvo što je pozvana u HNK te dobila mogućnost raditi s ovakvim timom ljudi, navodi se u priopćenju.

''Premda je tekst izuzetno emotivan, u predstavi ima i suptilnoga humora koji je, zapravo, alat za prevladavanje boli. Time je na laganiji i nenametljiviji način ispričana ovako teška priča'',  kazala je Vanja.

Autorski tim predstave čine i kostimografkinja i scenografkinja Sabina Trnka te autor glazbe Andrijan Zovko.

Kopirati
Drag cursor here to close