Onomatobleja Show

Ako vas ne obrukaju u Mostaru, to znači da niste ni bili u Mostaru

Nemojte se bojati. Ne izvodimo ljude na scenu, ali često dobijemo čudne odgovore u interakciji s njima.
Kultura / Kazalište | 08. 11. 2019. u 10:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Da li su Srbi samo hrabri i rodoljubivi, Bošnjaci samo dobroćudni i gostoljubivi, a Hrvati kulturni i sposobni? Na sva ova pitanja odgovor će pokušat dati autori Onomatobleja Show-a, koji će bit izveden u Mostaru 09. studenog 2019. u popularnom Abraševiću.

Bljesak.info / Onomatobleja Show u Mostaru 09. studenog u OKC Abrašević

Na dogovoreni susret uoči predstave u  OKC Abrašević stigli su opušteni, kakva je i njihova predstava – bez obzira o kako ozbiljnim temama progovora, na humorističan i satiričan način. Iako je bilo najavljeno kako se s ovom predstavom vraćaju u Mostar, oni zapravo - kažu, imaju premijeru u rodnom gradu. Jer u Mostaru je, kako objašnjavaju 'najteža publika'.

''Moramo se dobro pripremiti i napatiti u drugim gradovima – da bismo bili spremni za Mostar. Ako nas u Mostaru ne obrukaju, to znači kao da niste ni bili u Mostaru'' – složno uz smijeh pričaju autori predstave Luka, Omer i Nikola.

Sjednite u prvi red

Za Mostar su se pripremali tijekom turneje u dvadesetak gradova diljem BiH. Posljednji gradovi koje su posjetili s ovom predstavom bili su Tuzla, Lukavac, Srebrenica, Zvornik i Žepče.

''Super nam je bilo u svim gradovima koje smo posjetili i zanimljivo je da je bila mješovita struktura posjetitelja. A to nam je bitno, kako bi pravilno shvatili poruku predstave. Pri tome mislim na različite nacionalnosti, dob ljudi. U publici su bili svećenici, ali i neki vjernici islamske vjeroispovjesti. Svi su se zajedno smijali'', kazao je za Bljesak.info Omer Hodžić.

A smijali se jer ova predstava progovora o pozitivnim i negativnim stereotipima o konstitutivnim narodima, koji preovladavaju u svakodnevnom životu. Ipak pojedine scene su univerzalne za sve narode.

Bljesak.info / Onomatobleja Show u Mostaru 09. studenog u OKC Abrašević

''Imamo jednu scenu koja je kratka, ali opisuje političare – taj dio vrijedi za sve, univerzalna je scena za sva tri naroda u državi i svi joj se jednako smiju. To je jedan silovit i agresivan nastup, ali bez obzira što je publici smiješno i znaju zašto im je smiješno, jer je istina – opet 25. godina istim ljudima daju svoje glasove'', objašnjava Luka Marjanović za Bljesak.info.

Kako prevazići predrasude i boriti se protiv njih, trio pokušava dati odgovor kroz sat i pol, nekada i dva sata – koliko zna potrajati predstava. Na dužinu predstave utječu brojni faktori. Najvažniji je pak odnos s publikom.

''Ima interakcije s publikom, ali to nije razlog da ne sjednete u prvi red i neće vam se ništa strašno dogoditi. Nemojte se bojati. Ne izvodimo ljude na scenu, ali često dobijemo čudne odgovore u interakciji s njima'', kroz smijeh objašnjava Omer, jedan od autora predstave.

Nikola Rončević, pak dodaje kako je upravo Omer zadužen za stand-up dio predstave, dok je za dio koji nazivaju pseudo-teatar pripao njemu.

Bljesak.info / Onomatobleja Show u Mostaru 09. studenog u OKC Abrašević

''Imamo jedan glavni tekst, koji je kasnije modificiran svakim nastupom, zavisno od mjesta do mjesta – i za nas je svaki nastup zapravo proba za naredni nastup. Meni nekad može biti problem ta komunikacija s publikom, jer ja nisam improvizator, ja se držim teksta – ali zato je Omer tu i on mene spašava'', kazao je Nikola Rončević.

BiH je stado

Nikola Rončević, Omer Hodžić i Luka Marjanović kroz ''Onomatobleja Show'' igraju lepezu živopsinih likova s imenima: Random Lovac, Zdena Pičeta, Đontra, MC Third Entity, MC OG ShnjakaBo i mnoge drugi. Sami nazivi likova ukazuju na to, kako je riječ o britkom humoru autora, koji -  kako kažu, napokon rješavaju i pitanje tko je počeo rat, tko je pobijedio u ratu i čija je Bosna i Hercegovina.

Obzirom da u ovoj zemlji, kako kažu – postoje tri istine, kao što su npr. tri školska plana i programa po kojima se učenici obrazuju – sva trojica se slažu, da upravo ta jedna činjenica - dovoljno govori da su ljudi u BiH jedno veliko stado. Otuda i naziv predstave koji uključuje riječ 'blejanje'.

''Htjeli smo da 'bleji' damo karakteristike konstruktivnog razgovora. U BiH se svuda bleji, jer je ova zemlja jedno veliko stado. Treba UNESCO -m zaštititi blejanje u BiH, to je naprosto tradicija i kultura, a mi smo htjeli oponašati blejanje'', objašnjavaju Luka, Omer i Nikola za Bljesak.info.

Bljesak.info / Onomatobleja Show u Mostaru 09. studenog u OKC Abrašević

Da li će im to oponašanje poći za rukom pred mostarskom publikom, možete saznati ako dođete na ovu predstavu u subotu 9. studenog 2019. u 20 sati u OKC Abrašević. Ulaz je besplatan, a nakon zabave bit će upriličen after party sa Lobotomski bleji.

Inače, predstava i turneja nastali su pod okriljem mostarskog OKC Abrašević, u sklopu projekta BHRI, a duhoviti autori napominju da je namijenjena samo onima starijim od 15 godina.

''Puno ima psovki u predstavi, nisu toliko 'sočne' – koliko su česte'', kroz smijeh dodaju na kraju razgovora za Bljesak.info Luka, Omer i Nikola.

 

 

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close