46. izdanje

Započeo festival Fedra

Publika je imala priliku pogledati izložbu kazališne fotografije Edina Bate Ćatića 'Retrospektiva', kao prateći program 46. Teatarskog festivala BiH 'Fedra'.
Kultura / Kazalište | 14. 07. 2018. u 09:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U petak navečer je u Bugojnu svečano otvoren 46. festival 'Fedra', najstariji teatarski festival u Bosni i Hercegovini. Dobrodošlicom i uvodnim riječima direktora festivala Mirze Idrizovića, kao i teatarskim performansom i poezijom koju je izveo član omladinske skupine Teatra 'Fedra' Imran Ferizović u Bugojnu je krenula teatarska lađa, koja će ploviti narednih sedam dana.

Sinoć je na svojim leđima teatar nosio domaćin, Teatar 'Fedra' sa komedijom 'Zašto vuk ne pase travu', u režiji Senade Milanović, te glumačkom ekipom Almir Mujagić, Ermina Musić, Suad Velagić, Amel Ugarak. Scenografsku ideju potpisje Antonio Džolan, život kroz kostime Sanja Krnjajić, ton i svjetlo Edin Ćatić Bato, za zaboravljeni tekst brinula Emina Sijamija.

Predstava nastala po motivima drame 'Generalna proba samoubistva', D. Kovačevića. Ovo je simbolična tragikomedija današnjeg vremena koja govori o složenom i proturječnom moralu i poremećenom identitetu današnjeg čovjeka, opterećenog neizvjesnošću i različitim izazovima egzistencijalnog trenutka.

Publika je imala priliku pogledati izložbu kazališne fotografije Edina Bate Ćatića 'Retrospektiva', kao prateći program 46. Teatarskog festivala BiH 'Fedra'.

Izašao je i prvi broj festivalskog biltena sa zanimljivim sadržajem, upoznavanjem sa stručnim žirijem, sekeltorom, zanimljivom poezijom, sjećanjima, klošarenilom. I narednih dana festivala divna ekipa na čelu sa Nedžadom Milanovićem prikupljat će zanimljive književne sadržaje za publiku festivala 'Fedra'.

U subotu 14.7. na programu festivala od 19 sati je predstava za djecu: Amatersko pozorište 'Branislav Nušić' Šid 'Vitamini zdravi, fini', Autor: Cvetin Ančić, Gradski trig, u sklopu pratećeg programa. Od 20:30 sati u natjecateljskom programu predstava '186. stepenik' (Drama Borislava Pekića), Režija: Nemanja Kostić, Studentsko pozorište Pale.

Ostale informacije pronađite na stranici KSC-a, facebook stranici, Instagram profilu Teatra 'Fedra', te facebook stranici Teatra 'Fedra'.

Kopirati
Drag cursor here to close