Nova predstava

'Prah' će stići i do Mostara

Rekacije publike dirnule su i Mirsada Tuku, koji je kazao kako je veoma sretan radi uspješne premijere.
Kultura / Kazalište | 02. 11. 2019. u 07:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U prepunoj dvorani Centra kulture i mladih Općine Centar u Sarajevu premijerno je odigrana predstava 'Prah' u kojoj igraju Mirsad Tuka i Gordana Boban. Novi projekat 'Altteatra' nastao u koprodukciji sa CKM-om teatarsku scenu u Jelićevoj je ispunio do posljednjeg mjesta, a oduševljenje predstavom publika je pokazala višeminutnim aplauzom koji je glumce čak četiri puta vraćao na bis.

Ovu duodramu mađarskog autora Györgya Spiróa režirao je Miralem Zupčević, a producentska palica pripala je Slavenu Vidaku, direktoru 'Altteatra', koji nije krio oduševljenje reakcijom publike.

"Predstavu sam gledao danima na probama i čekali smo premijeru da vidimo reakciju publike. Nismo ni mogli predvidjeti da će toliko pozitivno reagirati i jako sam sretan. Mislim da imamo hit, ne u smislu populističke predstave, nego komada koji će ljudi gledati najmanje desetljeće", izjavio je Vidak, u čijoj produkciji je nastao i legendarni komad 'Dame biraju' koji će biti odigran 1.12. u dvorani 'Mirza Delibašić' u sklopu proslave 50. rođendana Skenderije.

'Prah' je priča o bračnom paru koji živi na rubu materijalne i moralne egzistencije. Pritisnuti troškovima života i vraćanjem dugova, zatečeni su iznenadnim dobitkom na lotu koji bi mogao biti rješenje svih problema. Preispituju se, suočavaju sa mogućim prednostima, ali i posljedicama iznenadnog bogatstva kroz strah, sreću, euforiju i tako publiku do samog kraja drže u neizvjesnosti. Dvije generalne probe izvedene su pred prijateljima glumaca kako bi osjetili povezanost sa publikom, ali reakcije u dvorani nadmašile su očekivanja.

Foto: Altteatar / Detalj iz predstave

"Večeras je bilo izvan svih očekivanja. Publika je jako lijepo reagirala na dijelove koje smo pikirali, ali i na neke druge gdje nismo očekivali reakciju i to je sjajno. Pljesak na kraju, koji nije bio kurtoazan, već srčan i ljudski, je pokazao koliko je predstava dobra i uspješna", rekla je Boban nakon premijere.

Rekacije publike dirnule su i Mirsada Tuku, koji je kazao kako je veoma sretan radi uspješne premijere. "Rijetko kada budem ovako sretan i zadovoljan kao večeras, publika je divno reagirala. Od samog početka predstave imali smo interakciju sa publikom", izjavio je Tuka.

Naredna igranja predstave u Sarajevu planirana za noći vikenda već su rasprodana. Planirana su i gostovanja širom BiH, a prvo je 13.11. u Narodnom pozorištu Mostar, 21.11. u Bosanskonskom narodnom pozorištu Zenica te 22.11. u Narodnom pozorištu Tuzla. Nakon toga ekipa 'Praha' odlazi i na gostovanja u regiji.

Kopirati
Drag cursor here to close