Identitluk

Identitluk, nova predstava na mostarskoj kulturnoj sceni

Redateljica Tanja Miletić Oručević ranije je kazala da predstava suočava dominantne bosanskohercegovačke identitete u okviru jednog seminara o pomirenju koji se izravno referira na Maaloufov esej 'U ime identiteta'.
Kultura / Kazalište | 18. 12. 2019. u 22:14 Fena/Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstava 'Identitluk', nastala u suradnji Studija za izvedbene umjetnosti, Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Mostaru i Narodnog pozorišta (NP) u Mostaru, premijerno je izvedena u srijedu navečer na maloj sceni HNK Mostar.

Predstava 'Identitluk' nastala je po motivima knjige Amina Maaloufa 'U ime identiteta'. Redateljica je Tanja Miletić Oručević, dramaturg Dragan Komadina, a u predstavi igraju: Jelena Kordić Kuret, Ivan Skoko i Ivo Krešić iz HNK Mostar, Ajla Hamzić, Amela Kreso i Fatima Kazazić Obad iz NP Mostar te gostujući glumci Dražen Pavlović i Nedim Malkočević. Scenografiju i kostimografiju potpisuje Sabina Trnka, a glazbu Husein Oručević.

Foto: Bljesak.info / Detalj iz predstave Identitluk

Redateljica Tanja Miletić Oručević ranije je kazala da predstava suočava dominantne bosanskohercegovačke identitete u okviru jednog seminara o pomirenju koji se izravno referira na Maaloufov esej 'U ime identiteta'.

"Maaloufovu knjigu smo koristili samo kao polazište, kao ferment za propitivanje pitanja o identitetu. Zapravo smo željeli sebi postaviti konkretno pitanje: što nama u sredinama u kojim živimo znače Maaloufove riječi, ideje koje on donosi? Kroz niz improvizacija pokušali smo dati odgovore na ta pitanja", rekla je Miletić Oručević.

Poznati bh. redatelj i direktor SARTR-a Aleš Kurt nakon premijere nije krio svoje zadovoljstvo predstavom:

''Prijatno sam iznenađen, a to sam i očekivao. Odlična je predstava, glumci su izvrsni, mnogo je profinjenog crnog humora, a na kraju se događa i 'grand finale', što je teško za izvesti''.

Teatrologinja i glumica Maja Lasić te nastavnica na Sveučilištu u Mostaru također je zadovoljna ogledanim, istaknuvši kako je satira koja se proteže kroz predstavu odlična i tjera čovjeka na smijeh, ali i na postavljanje dubokih pitanja o svim identitetima koji suvremenog čovjeka prožimaju.

''Predstava je duhovita, duboka, jako poučna i mislim da će imati dug život. Glumci su uigrani i dobri. Zaista kvalitetna predstava'', kazala je Maja Lasić.

Zlatan Školjić, glumac Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice, nije štedio riječi pohvale za ''Identitluk'', kazavši kako je ovo ''sigurno jedna od najboljih predstava koje je pogledao u posljednjih pet godina u Bosni i Hercegovini.

''Fenomenalna predstava i drago mi je da se neko pozabavio ovako ozbiljno apsurdom naše regije i naših naroda. Ti narodi, koji su slikovito prikazani, konstantno ponavljaju iste probleme i postavljaju ista pitanja i, naravno, na glup način na ta pitanja odgovaraju''.

Još jedna mostarska teatrologinja i glumica te nastavnica na Sveučilištu u Mostaru Tina Laco pozitivno se osvrnula na predstavu:

''Kao što je redateljica nekoliko puta naglašavala i prije same premijere, zaista postoji li uopće bolji kontekst od bh. konteksta za ovakvu jednu predstavu, za nešto što nas jako podsjeća na stereotipe i predrasude koje svakodnevno živimo. Istodobno se kroz ovakve predstave i projekte oslobađamo od njih i mislim da smo definitivno društvo koje s komičkim olakšanjem može primiti ovako jednu snažnu poruku'', rekla je Tina Laco.

Foto: Bljesak.info / Detalj iz predstave Identitluk

Nakon premijere u HNK Mostar, slijedi izvedba u Narodom pozorištu Mostar u petak, 20. prosinca, s početkom u 20 sati, a za sljedeću godinu najavljeno je gostovanje ove predstave koja je rađena pod pokroviteljstvom Međunarodne organizacije za migracije, u dvadesetak bh. gradova.

Spomenut ćemo da je na predstavu u HNK ulaz bio moguć samo s pozivnicama, dok je ulaz na predstavu u Narodnom pozorištu besplatan, te se ulaznice mogu preuzeti na blagajni te kulturne institucije.

Foto: Bljesak.info / Brojni gosti na premijeri predstave
Kopirati
Drag cursor here to close