Festival glumca

Konjičani uživali u crnogorskoj izvedbi Tri sestre

Pred početak predstave 'Tre sorelle', direktor Festivala glumca BiH, Benjamin Mušinovič je iskazao dobrodošlicu
Kultura / Kazalište | 15. 06. 2019. u 00:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na VI festivalu glumca BiH, na velikoj sceni Narodnog univerziteta u Konjicu, sinoć su konjičani uživali u bokeljskim običajima, legendi o tri sestre, 'Tre sorelle', priči koju su snagom glumačkog izraza i sjajnom igrom oživjeli glumci i glumice ansambla, koprodukcije Centra za kulturu Tivat & Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinje.

Uloge u predstavi su ostvarili: Marija Đurić, Jelena Đukić, Marija Labudović, Omar Bajramspahić, Vule Marković i Pavle Popović, a dramsko scenski tok je posebice dinamiziran i osvježen uz live glazbenu pratnju: Nevile Klakor, Ande Buši i Anastasije Aleksić.

Pred početak predstave 'Tre sorelle', direktor Festivala glumca BiH, Benjamin Mušinovič je iskazao dobrodošlicu, između ostalog rekavši da je iznimno sretan zbog činjenice da pomenuta predstava službeno 'obnavlja' bratimljenje između općina Konjic i Tivat, iskazavši veliku zahvalnost Centru za kulturu Tivat, općinskoj administraciji Tivat koji su Konjicu i tom festivalu, po prvi put omogućili regionalni program sa Crnom Gorom.

Nakon obraćanja direktora Mušinovića, domaćini su priredili malo iznenađenje za goste. Naime, uime općine Konjic i općinskog načelnika, Emira Bubala, monografiju, film i suvenir Konjica, te poklon konjičkih drvorezbara, ponosnih vlasnika UNESCO-ovog priznanja, predala je Biljana Handžo, savjetnica za kulturu i informiranje u općini Konjic.

Foto: Vehid Šišić / Detalj iz predstave

Ovo je velika šansa da u narednom susretu Konjic predstavi svoju kulturnu produkciju u Tivtu. Repertoar VI Festivala glumca BiH u Konjicu se nastavlja u narednom tjednu.

Slijedi…

Na kamernoj sceni Kino dvorane Narodnog univerziteta Konjic u ponedjeljak, 17. lipnja od 19:30 sati u okviru pratećeg Off programa VI Festivala glumca BiH, bit će organizirana promocija knjige 'Sylvia Plath: pisanje kao pokušaj reintegracije ljudske i stvaralačke ličnosti', autorice prof.dr. Selme Alispahić, a promotori su: Selma Alispahić, Šimo Ešić, Senadin Begtašević, Vesna Begtašević i Benjamin Mušinović.

Nakon završetka promocije iste večeri na pomenutoj Kamernoj sceni slijedi Off program - izložba pod nazivom 'Festival glumca u objektivu konjičkih fotografa', grupe autora: Vehid Šišić, Ena Osmanović, Bahrudin Bandić i Endy Omeragić, a u Srijedu, 19. lipnja od 19:30 sati u okviru glavnog repertoara festivala, na velikoj sceni Narodnog univeziteta Konjic gostuje ansambl Bosanskog Narodnog pozorišta Zenica sa predstvaom 'Ravna ploča', prema tekstu Dragan Komadine u režiji Lajle Kaikčije.

Igraju: Gordana Boban, Nusmir Muharemović, Rober Krajinović, Muhamed Bahonjić, Predrag Jokanović i Zlatan Školjić.

Kopirati
Drag cursor here to close