Na Festivalu glumca

Konjičani oduševljeni makedonskom glumom

Tekst 'Bezruki' je crna komedija koja je u teatru prvi put izvedena 2010. godine, a koja pokušava iznijeti dirljive istine o društvu u kojem živimo
Kultura / Kazalište | 27. 06. 2019. u 14:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pred stotinama Konjičanki i Konjičana, te mnogobrojnih gostiju odigrana je predstava Bezruki - Gjymtimi - A behending in spokane', prema tekstu Martina Mcdonaghe, u režiji Cendrima Rijanija.

Festival glumca BiH u Konjicu je s posebnim zadovoljstvom ugostio Albanski nacionalni teatar sa sjedištem u Skoplju. Po prvi put publika u Konjicu je osjetila atmosferu svjetskih teatarskih festivala u kojima istovremeno pratite tok dramsko-scenskog procesa uz titlovani prijevod.

Naime, fantastičnom glumom Adema Karage, Lurana Ahmetija, Xhevdeta Jasharija i Armenis Nokshiqi koji su ovaj komad donijeli na albanskom jeziku, a isti je titlom na video zidu praćen na bosanskom, ostvarena je snažna interakcija. Publika i glumci su naprosto bili jedno.

Foto: Vehid Šišić / Detalj s otvorenja izložbe

Komentari mnogih gladatelja su se uglavnom odnosili na prepoznavanje emocija, uvjerljivo predstavljanje karakternih osobina tumačenih likova; kao da su Mcdonaghe-ovi akteri izašli u stvarnost i počeli 'kopati' po našim životima, kažu Konjičani. Na kraju predstave publika je glumce vratila na bis i gromoglasnim aplauzom izrazila odušeljenje.

Festival glumca BiH posebno zahvaljuje Ministarstvu kulture Republike Sjevene Makedonije, koje je omogućilo dolazak Albanskog nacionalnog ansambla iz Skoplja.

Tekst 'Bezruki' je crna komedija koja je u teatru prvi put izvedena 2010. godine, a koja pokušava iznijeti dirljive istine o društvu u kojem živimo, preko sudbine jednog čovjeka koji u potrazi za dijelom svoga tijela, svoju podsvijest pretvara u dio svoje prisilno otete duše.

Foto: Vehid Šišić / Detalj iz predstave - Bezruki

Nakon predstave u Galeriji Narodnog univerziteta Konjic, publici u Konjicu je predstavljena izložba fotografija 'Čekajući Godoa: Susan Sontag u Sarajevu', poznatog i renomiranog fotografa Paul Lowea. Pomenutom izložbom Festival MESS ponovno daje priliku kulturnoj sceni Konjica da sudjeluje u programu Modul Memorije, da obogati sadržaje Festivala glumca BiH.

Foto: Vehid Šišić / Detalj s otvorenja izložbe

Festival glumca BiH završava svečanom dodjelom nagrada za najbolja glumačka ostvarenja. Za ovogodišnje laureate, jedinstvene 'Maske' izrađuju konjički drvorezbari brenda 'Zanat' i firme 'Rukotvorine', ponosni vlasnici UNECO-ovog priznanja.

"Dobro nam došli na zatvranje '6. Festivala glumca BiH', u petak, 28. lipnja u 20 sati, u Ljetno kino Narodnog univerziteta Konjic, gdje će nakon pomenute dodjele uslijediti koncert benda 'Divanhana'", poručuju organizatori.

Kopirati
Drag cursor here to close