Završen Festival glumca

Konjic: Najboljim glumcima proglašeni Vanesa Glođo i Aleksandar Ristanović

"Meni je bilo zadovoljstvo igrati u Vašem kazalištu i rado bih opet. Hvala vam od srca. Mi noćas igramo predstavu u Kamernom teatru i nažalost ne mogu biti tu sa vama da vam pokažem koliko sam sretna. Veliki pozdrav", glumica Vanesa Glođo.
Kultura / Kazalište | 16. 05. 2018. u 08:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Konjicu je prigodnom svečanošću završeno peto izdanje Festivala glumca. Direktor Festivala glumca BiH, Benjamin Mušinović kazao je u svom obraćanju prisutnima kako je to jedini Festival u Bosni i Hercegovini koji posebnu pažnju i poštovanje posvećuje najznačajnijim akterima teatarskog čina, glumcima i glumicama.

Nagrada za najbolju glumicu pripala je Vanesi Glođo za ulogu 'Klare' u predstavi 'Radnja na uglu', Kamernog teatra 55, Sarajevo. Konjička publika je glasanjem odlučila da je najbolji glumac na V Festivalu glumca BiH u Konjicu Aleksandar Ristanović, za ulogu 'Lefterisa' u predstavi 'Mlijeko', Studentskog pozorišta Banja Luka.

Uime generalnog pokrovitelja Festivala kompanije Bosnalijek, glasnogovornica kompanije Jasmina Korda uručila je Festivalske nagrade 'Maske konjičkih drvorezbara', koje naj glumcu i naj glumici u Konjicu kreiraju i izrađuju ponosni nositelji UNESCO priznanja 'Rukotvorine/zanat u Konjicu'.
Nagradu za najbolju glumicu Vanesu Glođo preuzela je njena kolegica, glumica Kamernog teatra 55, Sabina Bambur, koja je prenijela riječi zahvalnosti: "Ponosna sam i sretna da sam dobitnica nagrade Festival glumca. Već sam sretna bila da takav festival postoji, pa zatim biti njegov sudionik i sad ovo, najljepša i najvažnija nagrada. Kad glumac zna da je radovao svojom igrom čini sav trud vrijednim.

Meni je bilo zadovoljstvo igrati u Vašem kazalištu i rado bih opet. Hvala vam od srca. Mi noćas igramo predstavu u Kamernom teatru i nažalost ne mogu biti tu sa vama da vam pokažem koliko sam sretna. Veliki pozdrav", glumica Vanesa Glođo.

Najbolji glumac V Festivala glumca Bosne i Hercegovine Aleksandar Ristanović, zbog ranije preuzetog angažmana u Beogradu, javio se video porukom u kojoj je istaknuo zahvalnost konjičkoj publici na ukazanom povjerenju i priznanju za njegovu ulogu u predstavi 'Mlijeko', koja, prema njegovom, sudu ima značaj kolektivne igre čitavog ansambla, dodavši da je posebno zahvalan organizatorima Festivala na organizaciji i ideji da postoji Festival posvećen glumcima, Festival za kojeg se nada da će dugo trajati u budućnosti.

Službeno je ovaj Festival u Konjicu zatvorio ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta u vladi Hercegovačko - neretvanske županije prof. dr. Rašid Hadžović, koji je u svom obraćanju akcentirao značaj kontinuiteta i razvoja Festivala glumca BiH u Konjicu, te posebno uputio zahvalnost organizatorima na uloženom trudu u afirmaciji umjetničkih vrijednosti teatra Bosne i Hercegovine i regije.

Nakon službenog zatvaranja uslijedio je glazbeni program Festivala, koncert Aldine Medije sa umjetnicima iz Konjica. U pratećem ansamblu instrumentalista, vokala i glumaca sudjelovali su: Aldina Medija (vokal), Dino Džumhur (bubanj), Almir Batan Macić (bas gitara), Sayid Rezić (piano), Amina Madžak (prateći vokal), Emil Fejzagić (gitara), Fadil Buturović (harmonika), Vanja Alikadić (gitara), glumci i glumice Pozorišta 'Neretva' iz Konjica, Konjički tamburaši, te specijalna gošća Amna Keskin.

Ovogodišnji repertoar V Festivala glumca BiH u Konjicu je pomjerio granice u kvaliteti predstavljenih sadržaja, različitih poetika, estetika i raznovrsnosti žanrova prisutnih u devet profesionalnih kazališnih produkcija i 11 pratećih off programa u oblsti: likovnosti, lutkarstva, dramske književnosti i domaće kazališne produkcije za osnovce.

Organizator V Festivala glumca Bosne Hercegovine u Konjicu je Centar za kulturu Narodnog univerziteta Konjic.

Kopirati
Drag cursor here to close