Brojna gostovanja

Konjic: Festival glumca oživljava teatarsku scenu

Specifikum ovog Revijalnog Festivala jeste u njegovom žiriranju, koje isključivo pripada publici.
Kultura / Kazalište | 03. 06. 2019. u 21:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ustanova Narodni univerzitet Konjic u Konjicu ponovno je organizator Festivala glumca Bosne i Hercegovine. Šesti po redu i jedini posvećen glumcima i glumicama, najznačajnijim akterima dramsko-scenskog procesa, ugostit će ove godine deset profesionalnih kazališnih produkcija i prirediti deset pratećih off sadržaja.

Program je počeo 23. travnja sa prvim repertoarskim ciklusom, priredivši predstavljanje romana 'Znaš li Nunu Montiljo?' autora Edina Krehića u suradnji sa Mess-ovim programom 'Modul memorije 2019' i gostovanje koprodukcije Udruženja Kontakt & SARTR; redateljski prvijenac Albana Ukaja 'Nigdje nikog nemam' prema tekstu Edwarda Bonda.

"Posebno važnim ističemo nastavak suradnje sa Akademijom scenskih umjetnosti Sarajevo i Otvorenom scenom Obala. Kolektivnim diplomskim ispitom, predstavom 'Sjećanje vode', gostovali su studenti u klasi profesora Ermina Brave i asistentice Vanje Matović. Posebice ističemo sadržaje za osnovce: natjecateljski program 'Školski teatar' u kojem, kroz kolektivnu dramsku igru, monolog i recitativ, svoj talenat i znanje predstavljaju učenici i učenice iz pet osnovnih škola općine Konjic, pod mentorstvom njihovih nastavnika i nastavnica.

  / Detalj sa promocije knjige u okviru Festivala glumca Konjic

Ovaj projekat ima značajnu dimenziju, utoliko što je prepoznat od strane Pedagoškog zavoda Hercegovačko - neretvanske županije Mostar i njegova važnost je nemjerljiva u smislu kazališnog odgoja i stvaranja nove publike, što je za teatar najvažnije.

Osnovcima smo poklonili i predstavu u produkciji Pozorišta lutaka Mostar, a VI Festival glumca Bosne i Hercegovine službeno otvaramo u petak 7. lipnja u 19:30 sati, na velikoj sceni Narodnog univerziteta u Konjicu sa ansamblom Drame Narodnog pozorišta Sarajevo, predstavom 'Gazi Husrev-beže ili: Bukagije', za koju tekst potpisuje Džemaludin Latić, a režiju Tanja Miletić-Oručević.

U predstavi igraju: Aldin Omerović, Emir Fejzić, Vedran Đekić, Merima Lepić-Redžepović, Ejla Bavčić-Tarakčija, Ermin Sijamija, Helena Vuković / Mona Muratović, Mehmed Porča, Aleksandar Seksan, Damir Kustura, Hasija Borić-Stojić, Riad Ljutović, Alen Muratović, Nerman Mahmutović, Davor Sabo i Matko Šegulić", navode organizatori.

  / Detalj iz predstave u okviru programa Festival glumca Konjic

Značaj ovogodišnjeg Festivala ogleda se u presjeku regionalne teatarske scene i ostvarenja koja u Konjic dolaze iz susjednih zemalja: Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Republike Sjeverne Makedonije. Sinergijom različitih partnerskih organizacija i institucija, ostavrili su jedan od njihovih najznačajanijih ciljeva, a to je stvaranje ambijenta da Konjic postane središte – grad teatra, koji svoje potencijale otvara regiji.

Zahvaljujući Nj.E. veleposlaniku Srbije u BiH Aleksandru Đoređeviću, Festival će ugostiti koprodukciju Srpsko Narodno pozorište Novi Sad & Sterijino pozorje (kino dvorana, 10.6. od 19:30 sati); obnavljanjem bratskih veza između dvije općine, Konjica i Tivta; administracija općine Tivat omogućuje gostovanje koprodukcije Centar za kulturu Tivat & April production Toronto (kino dvorana, 13.6. od 19:30 sati).

"Tradicionalno sa nama su, zahvaljujući podršci grada Zagreba i njegove Turističke zajednice, glumci i glumice ansambla Lectirum Zagreb (kino dvorana, 20.6. od 19:30 sati), a ove godine u okviru regionalnog programa predstavit ćemo Albanski teatar iz Skoplja (kino dvorana, 26.6. od 19:30 sati), čije gostovanje omogućuje Ministarstvo kulture Republike Sjeverne Makedonije.

Specifikum ovog Revijalnog Festivala jeste u njegovom žiriranju, koje isključivo pripada publici. Glasovima publike ove godine dobit ćemo najboljeg glumca i glumicu Bosne i Hercegovine, a kao novitet u ovoj sezoni jeste da publika odabere najbolje u regionalnom programu, kao i u programu za mlade. Laureati će biti ovjenčani maskama konjičkih drvorezbara, koje već kreiraju umjetnici iz firmi 'Rukotvorine' i 'Zanat'. Oni su zajedno sa ostalim konjičkim drvorezbarima ponosni vlasnici UNESCO-ovog priznanja, a uskoro otvaraju i svoju muzejsku zbirku".

Bh. program, pored već pomenutih ostvarenja, NP Sarajevo, Kontakt & SARTR, ASU & Obala Sarajevo, Pozorište lutaka Mostar, donosi ostvarenja Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice (18.6., kino dvorana od 19:30 sati, predstava 'Ravna ploča')i Narodnog pozorišta Mostar (24.6. 'Anđeli Babilona' 24.6. od 19:30 sati), a prateći off programi predstavljaju izložbe: 'Festival glumca u fokusu konjičkih fotografa', 'Gazi Husrev-begov vakuf', 'Čekajući Godoa: Susan Sontag u Sarajevu'; promocije: 'Sylvia Plath: Pisanje kao pokušaj reintegracije ljudske i stvaralačke ličnosti' autorice prof.dr. Selme Alispahić, 'Život' - novi broj časopisa za književnost i kulturu (kino dvorana 12.6. od 19:30 sati), programa Kultura pamćenja posvećen teatraskom stvaratelju Zlatku Đikiću (12.6., kino dvorana od 19:15 sati) i na završnici off glazbeni program sa bendom Divanhana, 28. lipnja od 20 sati u okviru svečanosti dodjele nagrada i priznanja na VI Festivalu glumca Bosne i Hrecgovine.

Ovaj projekat je podržan od strane Kompanije Bosnalijek, Općine Konjic, PD Igman dd Konjic, te resornih ministarstava i inistitucija: ministarstva kulture i sporta FBiH, Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti u Sarajevu, Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ, te brojnih prijatelja i gospodarskih subjekata iz Konjica.

Kopirati
Drag cursor here to close