Poezija u kazalištu

Dvije domaće pjesnikinje se predstavile mostarskoj publici

"Zaista je bilo prekrasno. Organizacija i sama ideja da se poezija vrati u instituciju kazališta su sjajni".
Kultura / Kazalište | 17. 06. 2019. u 07:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dvije nagrađivane mlade pjesnikinje Anita Pajević i Šima Majić su održale svoju pjesničku večer u Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru u sklopu projekta 'Poezija u Kazalištu' kojim HNK želi približiti poeziju publici te ga učiniti mjestom gdje se ona može čuti i osjetiti.

Dvije pjesnikinje su u opuštenom i ležernom ozračju čitale svoju poeziju i razgovarale o njoj, o motivima koji se provlače i temama koje ih zaokupljaju te kako u njima nalaze stalnu inspiraciju. Ljubitelji poezije su se na ovaj način upoznali sa stihozbirkama dvije pjesnikinje te su od njih mogli čuti i što osim poezije vole, koje knjige čitaju i kakvu glazbu slušaju.

Šima Majić je ujedno predstavila svoju novu zbirku 'Melankolija igra badminton' što je i prvo predstavljanje ove knjige u BiH te govorila kako su apokaliptični motivi i sumrak civilizacije vrlo bliski njezinoj poetici. Za razliku od nje, Anitu Pajević zanimaju pitanja koja se tiču ekologije te fenomeni pamćenja i zaboravljanja, odnosno problem komuniciranja i slušanja. Ona je pročitala i nekoliko svojih novih, još neobjavljenih pjesama.

"Zaista je bilo prekrasno. Organizacija i sama ideja da se poezija vrati u instituciju kazališta su sjajni. Bilo je to jedno neklasično predstavljanje i čitanje poezije, i zaista mi je drago što sam dobila priliku predstaviti Šiminu poeziju za koju se nadam da će biti jako dobro prihvaćena u BiH", kazala je Anita Pajević svoje dojmove.

Šima je, također, jako zadovoljna neuobičajenim načinom predstavljanja te komunikacijom koju su imale ona i Anita, ali i dobrom energijom koja je tekla između njih i publike.

Inače, Šima Majić je prije zbirke 'Melankolija igra badminton' objavila knjigu 'Potkožni sjever' za koju je dobila dvije nagrade, i to 'Zdravko Pucak', koju dodjeljuje karlovački ogranak Matice hrvatske, i 'Anka Topić', nagradu za najbolju knjigu poezije žena BiH.

Anita Pajević je 2015. godine dobila nagradu 'Mak Dizdar' za pjesnički prvijenac 'Perlinov šum' za koji je kasnije dobila i nagradu Fondacije 'Nijaz Slipičević'. U okviru projekta 'Poezija u Kazalištu' svoj poetski opus prethodno su predstavili Marko Tomaš i potom Mili Đukić, a po brojnosti publike može se reći da interesanata za poeziju i dalje ima i da se ona polako vraća u fokus čitatelja.

Kopirati
Drag cursor here to close