65 godina

Bogat slavljenički program Lutkarskog kazališta Mostar

Bošković je na konferenciji za novinare zahvalila svima koji su na bilo koji način pomogli u radu Lutkarskog kazališta Mostar, istaknuvši pri tome Grad Mostar, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske
Kultura / Kazalište | 13. 11. 2017. u 12:39 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U povodu obilježavanja 65. godišnjice postojanja i djelovanja, Lutkarsko kazalište Mostar priredilo je bogat program za najmlađe.

Obilježavanje će započeti u utorak, 14. studenoga, u 18 sati, otvaranjem izložbe lutaka akademske slikarice Ivane Radić i predstavljanjem fotomonografije 'Šareni lutkarski vremeplov (2007.-2017.)', u gornjoj galeriji kraljice Katarine u Hrvatskome domu hercega Stjepana Kosače, rečeno je na konferenciji za novinare u Mostaru.

Za 19 sati planirano je otvaranje Međunarodne lutkarske revije predstavom 'Deveta ovčica' Dječjega kazališta 'Branko Mihaljević' iz Osijeka, koja će biti prikazana u renoviranoj dvorani Lutkarskoga kazališta Mostar, a za koju su karte već rasprodane.

Pored kazališta iz Osijeka, na Međunarodnoj reviji sudjelovat će i lutkari iz Sarajeva, Karlovca, Pečuha, Kragujevca i Banje Luke.

Tako će u srijedu, 15. studenoga, od 18:30 sati biti izvedena predstava 'Najbolji prijatelji' Gradskog kazališta 'Zorin dom' Karlovac, dok će u četvrtak, 16. studenoga, u istom terminu, Hrvatsko kazalište Pečuh izvesti predstavu 'Guliver među lutkama'.

U subotu, 18. studenoga, Lutkarsko kazalište Mostar izvest će predstavu 'Bajka o sreći' od 11 sati. Ponedjeljak, 20. studenoga, rezerviran je za školarce za koje će Pozorište mladih Sarajevo izvesti predstavu 'Mali Muk', dok će u utorak, 21. studenoga, Pozorište za decu Kragujevac izvesti predstavu 'Basne iz senke'.

U četvrtak, 23. studenoga, od 18:30 sati, na rasporedu je 'Folklorna magija' Dječjeg pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke. Sve predstave održavat će se u dvorani Lutkarskog kazališta Mostar, nakon čega slijedi kreativno druženje djece i glumca-lutkara Ivana Nevjestića i akademske slikarice Ivane Radić.

Govoreći o fotomonografiji 'Šareni lutkarski vremeplov (2007.-2017.)', ravnateljica Kazališta Ružica Bošković kazala je kako izdanje, uz pregršt prelijepih fotografija, sadrži i podatke o njihovim premijerama, nagradama, statističke podatke, kao i podatke o rekonstrukciji dvorane i okoliša Lutkarskog kazališta.

"Izveli smo 14 premijernih predstava, odigrali 2464 repriznih izvedbi, a u našim predstavama uživalo je 350.540 gledatelja. Pojedine predstave doživjele su 200, pa i 300 izvedbi, dok je predstava 'Tigrić' u studenome 2016. godine doživjela 400. reprizu", kazala je ravnateljica Bošković, istaknuvši kako su mostarski lutkari u proteklih deset godina sudjelovali na mnogim međunarodnim i domaćim festivalima, te surađivali s velikim imenima lutkarske umjetnosti.

Bošković je na konferenciji za novinare zahvalila svima koji su na bilo koji način pomogli u radu Lutkarskog kazališta Mostar, istaknuvši pri tome Grad Mostar, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, kao i Federalno ministarstvo kulture i sporta.

"Posebna zahvala ide našim posjetiteljima i redovitim gostima, mališanima i njihovim roditeljima koji su naši najveći dar i potvrda da nismo uzaludno uložili toliki trud svih ovih godina jer samo jedan njihov osmijeh potvrda je što lutka pa tako i glumci znače u životu i odgoju djeteta", kazala je Bošković.

Ona je pozvala sve ljubitelje lutkarske umjetnosti da ovih dana posjete Lutkarsko kazalište i sudjeluju u obilježavanju njihove godišnjice.

Kopirati
Drag cursor here to close