Mostarski teatar mladih

94. repriza predstave "Fatima, nevjesta od boli"

Ova višestruko nagrađivana predstava je zapravo novo čitanje balade o Hasanaginici u kojoj priču čujemo i vidimo iz vizure sama Hasanaginice, odnosno Fatime Pintorović udate Arapović.
Kultura / Kazalište | 23. 04. 2021. u 11:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sutra, u subotu, na Memorijalnoj sceni 2532 s početkom u 19 sati Mostarski teatar mladih igra 94. reprizu predstave "Fatima, nevjesta od boli" po tekstu Ljubice Ostojić.

Predstavu je režirao Sead Đulić, a igraju Sarah Sarić, Sara Kljajić, Edina Delalić, Irma Lipovac, Ali Kamer Aksoy, Haris Habibija, Dino Gluhović, Faris Količić, Miran Bečević, Haris Pašići Alem Neziri.

Ova višestruko nagrađivana predstava je zapravo novo čitanje balade o Hasanaginici u kojoj priču čujemo i vidimo iz vizure sama Hasanaginice, odnosno Fatime Pintorović udate Arapović. Po prvi put ona nije tek bezimena sestra bega Pintorovića, nego vrlo svjesna mlada žena koja propituje svoj život i o njemu govori iz svog iskustva.

Zapravo predstava govori o vječnom položaju žene na našim prostorima i njenoj trpnji i želji za slobodom. Junakinja Ljubice Ostojić u trenutku smrti kaže: "Sad sam slobodna". 

Teška, opominjuća, ali i snažna poruka, ne samo za prošla vremena.

Kopirati
Drag cursor here to close