Buddy Holly

Živio je kratko, ali je snažno utjecao na razvoj rock and rolla

Punim imenom Charles Hardin Holley rođen je u gradu Lubbocku u Teksasu kao četvrto dijete Lawrencea Odella Holleyja i Elle Pauline Drake. Od ranog djetinjstva dobio je nadimak "Buddy".
Kultura / Glazba | 07. 09. 2021. u 11:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Internet / Buddy Holly (7. rujna 1936., Lubbock, Texas - 3. veljače 1959., Clear Lake, Iowa)

Buddy Holly, jedan od pionira rock and rolla, rođen je na današnji dan prije 85 godina, 7. rujna 1936. u Teksasu.

Punim imenom Charles Hardin Holley rođen je u gradu Lubbocku u Teksasu kao četvrto dijete Lawrencea Odella Holleyja i Elle Pauline Drake. Od ranog djetinjstva dobio je nadimak "Buddy".

Promjena u njegovu prezimenu iz "Holley" u "Holly" nastala je kao pogreška u ugovoru koji je trebao potpisati, u kojemu je njegovo ime pisano "Buddy Holly". To ime je onda prihvaćeno kao profesionalni pseudonim. Na njegovom nadgrobnom spomeniku ugravirano je ime "Buddy Holley".

Holleyjevi su bili glazbena obitelj i kao mladi dječak, Holley je učio svirati violinu te klavir i gitaru.

U jesen 1949. u Srednjoj školi Hutchinson upoznao je glazbenika Boba Montgomeryja. Imali su slične interese u glazbi i uskoro su se udružili u duo "Buddy i Bob".

Video: Buddy Holly - "That'll Be the Day"

Isprva pod utjecajem bluegrass glazbe, pjevali su harmonijske duete u mjesnim klubovima i srednjoškolskim predstavama za talente. Njegovi glazbeni interesi rasli su kroz srednju školu dok je pjevao u školskom zboru.

Holly se okrenuo rock glazbi kada je uživo čuo pjevanje Elvisa Presleyja u Lubbocku početkom 1955.

Vrativši se u Lubbock, Holly je osnovao svoj sastav The Crickets i počeo snimati u studiju Normana Pettyja u gradiću Clovis u Novom Meksiku.

Coral Records, podružnica izdavačke kompanije Decca, prihvatila je ugovor s Buddyjem Hollyjem i Cricketsima. Ovo je dovelo Hollyja u neobičnu situaciju obveze prema dva ugovora odjednom. Prije nego je njegov singl "That'll Be the Day", potencijalni hit, objavljen širom SAD-a, Holly je svirao gitaru u hit singlu "Starlight" iz travnja 1957. s Jackom Huddleom. Prvotna, neuspješna verzija pjesme "That'll Be the Day" bila je sporija i otprilike pola oktave viša od hit verzije.

Foto: Internet / Holly se okrenuo rock glazbi kada je uživo čuo pjevanje Elvisa Presleyja

Holly je uspio premostiti neke od rasnih podjela koje su obilježavale rock 'n' roll glazbu. Dok je Elvis Presley činio crnačku glazbu prihvatljiviju bijelcima, Holly je pridobio sasvim crnačku publiku kada su Cricketsi zabunom rezervirali u njujorški Apollo Theater (iako je, za razliku od neposrednog prihvaćanja prikazanog u filmu iz 1978. "The Buddy Holly Story", zapravo je trebalo nekoliko izvedbi da bi publika prihvatila njegov talent).

Nakon objavljivanja nekoliko vrlo uspješnih pjesama, Holly i Cricketsi 1958. godine odlaze na turneju u Ujedinjeno Kraljevstvo.

Iste godine, upoznaje Mariju Elenu Santiago, rođenu 1935. u San Juanu u Puerto Ricu, recepcionerku njujorškog glazbenog izdavača. Zaprosio ju je na prvom spoju - isprva je mislila da se šalio, no ubrzo su se vjenčali u Lubbocku, 15. kolovoza 1958., manje od dva mjeseca nakon što su se upoznali. Maria je s njim putovala na nekim turnejama, obavljajući poslove od pranja rublja i postavljanja instrumenata i opreme, do osiguravanja naplate članovima grupe.

Video: Buddy Holly & The Crickets "Peggy Sue"

Ambiciozni Holly uskoro je postao zainteresiraniji za njujoršku glazbenu i izdavačku scenu, dok su se opušteniji članovi njegovog sastava htjeli vratiti u Lubbock. Kao rezultat toga, grupa se raspala 1959.

Holly je potom sa svojom ženom otišao na odmor u Lubbock i posjetio radio stanicu Waylona Jenningsa u prosincu 1958. Za "Winter Dance Party" turneju, Holly je okupio sastav koji se sastojao od njega, Waylona Jenningsa (električni bas), Tommyja Allsupa (gitara) i Carla Buncha (bubnjevi). (OPŠIRNIJE)

Rockersa zvijezda u usponu stradava 3. veljače 1959. godine. Avion na kojem su poletjeli Buddy Holly, Richie Wales i Big Bopper upao je u oluju i srušio se u polje kukuruza pet milja sjeverozapadno od Masona u Iowi. Hollyjev pogreb održan je 7. veljače 1959. u baptističkoj crkvi u Lubbocku. U vrijeme smrti, zvijezda u usponu imala je 22 godine.

Video: Buddy Holly - Everyday
Kopirati
Drag cursor here to close