Kraj stereotipima

Žena prvi put na čelu Bečkog simfonijskog orkestra

Seksistički stereotipi da žene nemaju dovoljno snage i autoriteta za vođenje orkestra duboko su ukorijenjeni.
Kultura / Glazba | 11. 11. 2019. u 14:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kada je Simfonijski orkestar austrijske radiotelevizije ORF nedavno proslavio 50. godišnjicu, učinio je to pod ravnanjem, prvi put u Austriji, nove šefice dirigentice.

Vrhunskim orkestrima u Beču, nedvojbeno svjetskoj prijestolnici klasične glazbe, tradicionalno ravnaju muškarci, piše Hina.

Dolazak američke dirigentice Marin Alsop na čelo simfonijskog orkestra u rujnu mnogi vide kao znak da se duboko konzervativni glazbeni Beč mijenja u duhu vremena.

Alsop (63) je prethodno bila šefica dirigentica orkestara u engleskom Bournemouthu, američkom Baltimoreu i brazilskom Sao Paolu.

Kaže da su je u austrijskoj prijestolnici dočekali "toplo". "Dugo nisam osjetila takvu dobrodošlicu", rekla je novinarima AFP-a nakon probe.

Globalno, samo četiri posto dirigenata u svijetu čine žene. U Beču nije drugačije.

Slavna Bečka filharmonija, čiji se novogodišnji koncert prenosi u više od 90 zemalja, tek je 1997. počela primati žene u svoje redove. Ali su na podiju filharmonijine matične kuće, Musikvereina, muškarci i dalje u golemoj većini.

Više od polovine studenata na muzičkim studijima u Beču su studentice, ali ih je relativno malo na odsjecima za dirigiranje. Seksistički stereotipi da žene nemaju dovoljno snage i autoriteta za vođenje orkestra duboko su ukorijenjeni.

Prije dvije godine cijenjeni latvijski dirigent Mariss Jansons uzrokovao je buru izjavom da ne voli vidjeti žene s dirigentskim štapićem.

"Odrastao sam u drugačijem svijetu i žene na podiju.. to nije moj fah", rekao je. Ispričao se vrlo brzo.

Alsop je rekla da su je na početku karijere koncertni promotori često angažirali jer su po imenu mislili da je muško. No to nije bio slučaj sa Simfonijskim orkestrom ORF-a.

"Kada su mi predložili Marin, bio sam oduševljen", kazao je direktor orkestra Christoph Becher. "A kada sam njezino ime iznio muzičarima, reagirali su entuzijastično", dodao je, navodi Hina.

Patricio Canete-Schreger iz bečkog ureda za kulturu uvjeren je da će imenovanje Alsop ubrzati promjene u sektoru. Bečka muzička akademija nedavno je postavila ženu na svoje čelo, prvi put u 200-godišnjoj povijesti. "To je odličan znak", rekao je Canete-Schreger.

Studentima spol dirigenta ne predstavlja nikakav problem. "Muškarac ili žena, tehnika ravnanja se ne mijenja", komentirao je mladi trombonist, 22-godišnji Tobias Grabher.

Kopirati
Drag cursor here to close