Ljubav bez granica

Započinje peti Vareš classic festival

Kultura / Glazba | 14. 09. 2017. u 06:15 S.S.
Kopirati

"Peta godina našeg intenzivnog zajedničkog umjetničkog putovanja, mali jubilej uoči većeg, desetogodišnjeg, opisuje kako su nas kroz sve ove godine razvoja festivala naposljetku Glazba za početak i kraj vremena i Ljubav (muzika) bez granica dovele, ili čak spojile - ZaJedno. Stoga ovogodišnji festival odaje počast svima Vama koji nas svih ovih godina, na svaki mogući način, inspirirate, podržavate, volite i pomažete da učimo, rastemo i da se razvijamo", navode organizatori Vareš classic festivala.

"Programski i konceptualno, svi tematski koncerti su tu s razlogom, imaju svoju individualnu metaforičnu priču kao dio ukupne cjeline i šalju osobnu, ali i univerzalnu – i veoma snažnu - umjetničku poruku.

Počevši od zajedničkog otvorenja - dobrodošlice, te ponovnog otvorenja uz žene kompozitorice i žensku umjetnost, obilježit ćemo i 190 godina od smrti prvog slobodnog umjetnika – Ludwiga van Beethovena, ali i 220 godina rođenja Franza Schuberta, povezati Beč i Vareš, otvoriti vrata multikulturalnosti te kroz rock, mlade pijaniste i tamburaše u BaRock-nom duhu, slavljenički zaokružiti Festival.

Drugu godinu zaredom tu je i Art Colony Borovica s izborom najuspjelijih radova, a radionice za djecu bit će posebno intenzivne i raznolike. Nikada nas na pozornicama Vareš Classic Festivala više nije bilo! Budući da je već godinama neophodno osigurati koncertni klavir za potrebe Festivala i Muzičke škole Vareš, kako bi nam se svima zajedno omogućio kvalitetan rad i napredak, koncerti za klavir poseban su nam fokus", istaknula je između ostaloga umjetnička direktorica festivala Andrea Nikolić.

Ovogodišnji program VaClaF-a je zasigurno svojom raznolikošću i obimom najzahtjevniji i najbogatiji dosad. Jubilarna, peta godišnjica održavanja festivala potvrđuje kako se radi o unikatnom i umjetnički vrijednom festivalu na ponos cijele regije.

Osim vrhunske muzike koja dominira festivalom, festival pruža prostor budućim generacijama glazbenika, kako bi stjecali znanje i pokazali sav svoj talent uz mentorstvo međunarodno profiliranih umjetnika. Festival će se održati od 14.9. do 24.9.

Festival će biti otvoren 14.9. od 19 sati u Staroj crkvi kada će nastupiti banjalučka filharmonija uz dirigenticu Vanesu Kremenović, te na violini Andrea Nikolić, oboi Ivana Nikolić i violončelu Bas Jongen. Festival će biti zatvoren 24.9. od 12 sati tamo gdje je i počeo koncertom učenika Osnovne muzičke škole Vareš. Kompletan program možete pogledati ovdje.

Kopirati
Prikaži komentare
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.