Kontra koncert

Zapjevali u ruševinama protiv Eurosonga

Prosvjedni koncert u Gazi kao poruka Eurosongu u Tel Avivu
Kultura / Glazba | 15. 05. 2019. u 08:55 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Palestinski glazbenici održali su koncert u Gazi kao alternativu natjecanju Eurosonga koji se trenutačno odvija u Tel Avivu.

Palestinski događaj održao se na ruševinama zgrade koju su izraelski zrakoplovi pogodili tijekom nedavne eskalacije sukoba između izraelskih vojnika i palestinskih militanata u Gazi.

''Eurovizijski festival kojemu je Izrael domaćin samo je dimna zavjesa za brutalno kršenje prava Palestinaca'', rekao je jedan od organizatora, Kamel Musallam, prenosi BHRT.

Izrael želi “prevariti svijet i pokazati da je miroljubiva zemlja”, naglasio je Musallam obraćajući se publici od otprilike 150 osoba.

Nekoliko palestinskih glazbenih skupina sudjelovalo je na koncertu. Jedan od ključnih govora održala je majka Razana al-Najjara, 21-godišnjeg bolničara koji je poginuo 1. lipnja.

Palestinski militanti ispalili su oko 700 projektila na Izrael prije skoro tjedan dana, ubivši pritom četvero civila. Izrael je odgovorio protunapadom i poginulo je 25 Palestinaca, od kojih su njih deset bili civili.

Egipat i Ujedinjeni narodi dogovorili su primirje i prekid vatre koji je stupio na snagu u ponedjeljak prošlog tjedna. Tel Aviv je pravo na domaćinstvo Eurosonga stekao pošto je izraelska pjevačica Netta Barzilai pobijedila lani na natjecanju u Lisabonu.

Bilo je nekoliko poziva na bojkot zbog načina na koji Izrael tretira Palestinu, no nitko od natjecatelja nije povukao svoje sudjelovanje. Prvo polufinale na programu je u utorak navečer, drugo u četvrtak, a veliko finale u subotu.

Kopirati
Drag cursor here to close