Čador penje beže Ljuboviću

Zaboravljena sevdalinka za zaboravljene tvrđave

Berbić ističe da je spot posvetio Dobor kuli i svim drugim tvrđavama u Bosni i Hercegovini koje se urušavaju i čekaju renoviranje.
Kultura / Glazba | 05. 05. 2020. u 13:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mladi bosanskohercegovački interpretator sevdalinki Zanin Berbić objavio je spot za svoju acapella izvedbu skoro zaboravljene sevdalinke 'Čador penje beže Ljuboviću'.

Stara narodna pjesma sačuvana je zahvaljujući čuvenom sakupljaču narodnih pjesama i pjevaču, Hamdi-begu Šahinpašiću (1914-2003) iz Pljevalja.

Pojedini kadrovi snimljeni su na srednjovjekovnoj tvrđavi Dobor, nedaleko od Modriče, koja je u ruševnom stanju. Ova tvrđava poznata kao 'Kapija Bosne', mjesto je veoma značajnih događaja iz povijesti BiH. Sagrađena je krajem 14-og stoljeća odobrenjem kralja Tvrtka I Kotromanića (1338-1391).

Video: Zanin Berbić - Čador penje beže Ljuboviću ( Official Video ) Acapella

Berbić ističe da je spot posvetio Dobor kuli i svim drugim tvrđavama u Bosni i Hercegovini koje se urušavaju i čekaju renoviranje. Ističe da se nada da će ovaj spot možda djelovati motivirajuće na one koji mogu napraviti konkretne korake u očuvanju ovih neizmijerno vrijednih spomenika kulture.

Podsjećamo, Zanin Berbić (1996) je diplomirani etnomuzikolog koji je svoju skoro dva desetljeća dugu pjevačku karijeru posvetio isključivo sevdalinki.

Berbić je rođen u Gradačcu. Sin je poznatog pjevača sevdalinki Senada Sojke Berbića.

 

Kopirati
Drag cursor here to close