Mostarsko proljeće

Vrhunski glazbeni umjetnik posjetio Mostar

Kultura / Glazba | 31. 05. 2016. u 18:55 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu tradicionalne manifestacije 'Mostarsko proljeće' koju 18. godinu za redom organizira Matica Hrvatska Mostar, a u suradnji sa Generalnim konzulatom Republike Turske u Mostaru i Institutom Yunus Emre – Turskim kulturnim centrom Mostar, u utorak je u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru održao koncert međunarodno priznati turski umjetnik na udaraljkama Murat Coskuna, javlja agencija Anadolija.

Glazbeni virtuoz na udaraljkama, Murat Coskun večeras je mostarsku publiku zadivio pozdravljajući ih na njihovom jeziku, čisto kazavši 'dobra večer'. "Veoma mi je drago što sam večeras ovdje sa vama. Hvala vam što ste došli", kazao je i dokazao da se glazbom najbolje komunicira.

Mostarsku publiku je od samog predstavljanja udaraljki uključio u svoj koncert čineći kompatibilnu mješavinu istočnjačkog melosa i zvukova u kojima su svi apsolutno uživali, što je istinska čar koju ovaj turski viruoz donosi na pozornice diljem svijeta.

Glavna tajnica Matice Hrvatske Mostar Misijana Brkić - Milinković u ime rukovodstva ove kulturne institucije i manifestacije 'Mostarsko proljeće', zahvalila je Generalnom konzulatu Republike Turske u Mostaru i Institutu Yunus Emre – Turskim kulturnim centrom Mostar na ovome koncertu kojim je kako je naglasila ovogodišnje izdanje 18. Dana Matice Hrvatske Mostar - 'Mostarsko proljeće' značajno obogaćeno.

"Iznimna mi je čast i zadovoljstvo što i ove godine možemo u sklopu 'Mostarskoga proljeća', možemo uživati u još jednom prekrasnom programu koji dolazi iz drage nam i prijateljske Republike Turske", kazala je Brkić-Milinković, naglasivši kako se na ovaj način njeguje se i učvršćuje dugogodišnja suradnja prijateljskih zemalja institucija.

Zadovoljstvo suradnjom je iskazala i generalna konzulica Republike Turske u Mostaru Ayse Selcan Sanli radosna da u Mostaru vlada veliki interes za turskog virtuoza kojeg kako je otkrila uvijek rado sluša, navodeći da je on glazbenik koji na specifičan način sa publikom uvijek komunicira preko svojih instrumenata.

"Murat Coskun, koji je ujedno osnivač i direktor međunarodnog festivala udaraljki 'Tamburi Mundi' svirao je, pored solo koncerta pod nazivom 'Ritam života' i sa umjetnicima i grupama u SAD-u, Mongoliji, Meksiku, Sudanu, Vijetnamu, Kambodži, Tunisu, Iranu, Iraku, Izraelu i mnogim europskim zemljama", kazala je konzulica Selcan Sanli.

Ovaj glazbeni veleposlanik, kako je naglasila, školovao se na polju etnomuzikologije između Istoka i Zapada, te barata širokim repertoarom obogaćenim udaraljkama - od džeza, preko barokne i klasične, pa sve do eksperimentalne glazbe.

"Usko je surađivao sa najpoznatijim umjetnicima na ovom polju, kao što su: dobitnik pet Grammy nagrada Glen Velez, zatim Michel Godard, Enrique Ugarte, Gianluigi Trovesi i Derya Türkan, a i sam je višestruko nagrađivan", kazala je konzulica Selcan Sanli, prenosi Anadolija.

Stoga je s ponosom najavila radionicu koju će održati upravo Murat Coşkun 1. lipnja u Muzičkom centru 'Pavarotti' u Mostaru s početkom u 14 sati.

Kopirati
Drag cursor here to close