Sarajevo

Verdijanski bariton stigao u Sarajevo, koncert u petak

Kultura / Glazba | 17. 04. 2013. u 18:02 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Publika bi u petak trebala samo uživati u prelijepim melodijama. Ljudski glas je instrument, a orkestar samo potpora i to uvijek kažem - istaknuo je danas u Sarajevu jedan od najistaknutijih svjetskih baritona današnjice Željko Lučić, najavljujući koncert koji će biti održan 19. travnja u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Lučić će nastupiti prvi put u Sarajevu i pred ovdašnjom publikom u organizaciji Fondacije za glazbene umjetnosti, a u okviru njihovog projekta "DoReMi&Vi". Uz njega će se na sceni naći sopranistica Aida Čorbadžić, tenor Amir Saračević i bas Ivan Šarić, pod dirigentskom palicom Ive Lipanovića iz Hrvatske.

Na programu će biti arije iz opera Giuseppea Verdija, kao što su "Nabucco", "Macbeth", "Rigoletto", "La traviata" i "Il Trovatore".

Željko Lučić, porijeklom iz Zrenjanina iz Republike Srbije, govorio je na današnjoj konferenciji za medije u Narodnom pozorištu Sarajevo o počecima karijere, orijentiranosti ka Verdiju, nastupima po najčuvenijim opernim scenama širom svijeta, te mladim pjevačkim generacijama.

Ovaj vrsni umjetnik ističe da se njegova ljubav ka Verdiju stvorila još za vrijeme studija, te je tako i stvorio takozvani verdijanski glas. Pojašnjava da je tada ariju iz opere "Don Carlos" pjevao svaki dan tijekom šest mjeseci, te je tako i naučio kako treba da se pjeva Verdi.

Od 26 opera koliko ih je komponirao Verdi na Lučićevom je repertoaru čak njih 23. Ističe da nema namjeru pjevati preostale tri, jer ne želi više učiti, a i uglavnom se ne izvode na opernim scenama. "Izuzetno mi je drago što sam ovdje, koncert je bio jedinstvena prilika da dođem u Sarajevo. Nadam se da ćemo u petak napraviti vrhunski koncert, a repertoar je kompletno u znaku Verdija, jer se obilježava i 200. godišnjica od njegovog rođenja", kazao je.

Ocijenio je da ponekad titula verdijanskog baritona može biti veliko opterećenje za umjetnika, jer nikada ne smije pogriješiti bez obzira na to šta mu se taj dan u životu desilo. Ipak, dodao je, kada se stane na scenu svi se problemi zaboravljaju.

Prokomentirao je i nastupe u Metropolitan operi u New Yorku, navodeći da je motivacija za nastup na takvom mjestu jednostavna - na toj su sceni nastupala najveća pjevačka imena svih vremena. Prvi put je tu nastupio 2006. godine s operom "Gioconda", a uslijedili su nastupi i s mnogim drugim Verdijevim operama.

"U svim većim i priznatijim operskim kućama u Europi i svijetu profesionalizam je na visokoj razini. Metropolitan se izdvaja po 10 do 15 produkcija u isto vrijeme uz 50-ak solista" ocijenio je Lučić. Mladim umjetnicima je poručio da je put ka uspjehu težak i trnovit, ali da jedino što trebaju imati su strpljenje i hrabrost.

Dirigent Ivo Lipanović smatra da je za ovaj koncert najvažnija sarajevska publika, jer nema priliku uživo čuti ovako velike umjetnike. Podvlači da je općenito čuti glazbu uživo nešto potpuno drugačije, iako je danas trend slušati je putem elektronike, što nije realno. Smatra i da je ovo prilika za mlade pjevače da nešto nauče od tako velikog umjetnika kao što je Željko Lučić.

Direktorici Sarajevske filharmonije Samri Gulamović jako je žao što neće biti sudionica koncerta, te istaknula da zavidi svom orkestru koji će u petak stvarati tu veličanstvenu glazbu. Na koncertu će nastupiti i Zbor Opere Narodnog pozorišta Sarajevo i Sarajevska filharmonija.

Kopirati
Drag cursor here to close