Blago

Unesco zaštitio reggae glazbu

Unesco, agencija UN za kulturu i znanost, dodala je ovaj žanr na listu "neprocjenjivog kulturnog nasljeđa" koje je potrebno štititi i promovirati.
Kultura / Glazba | 29. 11. 2018. u 11:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Reggae glazba, čiji su lagani ritmovi i melodije postali poznati širom svijeta zahvaljujući glazbenicima poput Boba Marleya, uvrštena je danas na UN-ovu listu globalnog kulturnog blaga.

Unesco, agencija UN za kulturu i znanost, dodala je ovaj žanr na listu "neprocjenjivog kulturnog nasljeđa" koje je potrebno štititi i promovirati. 

"Doprinos reggae glazbe diskursu o pitanjima nepravde, otpora, ljubavi i čovječnosti naglašava njenu elementarnu dinamičnost, koja je istovremeno umna, društvenopolitička, senzualna i duhovna", priopćio je Unesco. 

Video: No woman no cry - Bob Marley (LYRICS/LETRA) (Reggae)



U tekstu se dodaje da je reggae na svom početku bio "glas marginaliziranih", a sada se ta glazbu svira i prihvaća u širim društvenim slojevima, uključujući različite spolove, etničke i vjerske grupe. 

Jamajka je prijavila reggae na Unescovu listu ove godine na sastanku agencije na otoku Mauricius, gdje je razmatrano 40 prijedloga, prenio je AFP. 

Reggae glazba nastala je krajem šezdesetih iz jamajčanskih ska i rocksteady stilova, a bila je podložna i utjecaju američkog jazza i bluesa. 

Ovaj glazbeni stil brzo je postao popularan u SAD i Velikoj Britaniji, gdje su se mnogi jamajčanski imigranti doselili u godinama poslije Drugog svjetskog rata. 

Reggae često opisuju kao glazba ugnjetavanih, a stihovi se bave društvenopolitičkim pitanjima, zatvaranjima i nejednakošću.

Kopirati
Drag cursor here to close