Odlazak velikana

Umro Ennio Morricone

Svjetsku slavu stekao je suradnjom sa slavnim redateljem Sergiom Leoneom, za čiji vestern 'Za šaku dolara' 1964. godine piše iznimno zapaženi glazbeni zapis...
Kultura / Glazba | 06. 07. 2020. u 09:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slavni talijanski skladatelj Ennio Morricone, autor glazbe za spaghetti vesterne poput "Za šaku dolara" i "Dobar, loš, zao", umro je u 91. godini.

Ennio Morricone na početku karijere radio je za kazalište, radio i televiziju, stvarajući simfonijska i orkestralna djela, a 1961. godine počeo je skladati i filmsku glazbu.

Morricone je osvojio dva Oscara za filmsku glazbu, 2007. i 2016. godine. Iako je skladao za više od 400 filmova, svijet je oduševio suradnjom s redateljem Sergiom Leonom na legendarnim vesternima.

Video: Ennio Morricone - The Best of Ennio Morricone - Greatest Hits (HD Audio)

Višestruko je nagrađivan priznanjima BAFTA, Zlatni globus, talijanskim filmskim priznanjima "David di Donatello", te raznim drugim visokim profesionalnim priznanjima i državnim odlikovanjima.

Tijekom šest desetljeća karijere, Morricone se proslavio i kao dirigent, a posebno se istaknuo angažmanima za Filharmonijski orkestar La Scala, Orkestar Rimske opere, Španjolski nacionalni orkestar (Orquesta Nationales de España, ONE) te Brazilski nacionalni orkestar. Bio je glavni dirigent dirigent rimskog "Orchestra Roma Sinfonietta".

Originalnim stilom Morricone je značajno obogatio talijansku i svjetsku filmsku glazbu i postao uzor mnogim mlađim skladateljima.

Ennio Morricone umro je u bolnici Rimu od posljedica prošlotjednog pada kada je navodno slomio bedrenu kost, objavila je Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close