R.I.P. Bunny

Otišao je čovjek koji je reggae glazbu vodio na sva četiri kraja svijeta

Legenda reggaea preminuo je u 73. godini, a uzrok smrti još nije potvrđen. Prebolio je moždani udar u listopadu 2018. što je rezultiralo problemima s govorom, a u bolnici je opet završio i nakon drugog moždanog udara, u srpnju 2020. godine.
Kultura / Glazba | 04. 03. 2021. u 09:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bunny Wailer, izvorni član reggae grupe The Wailers zajedno s Bobom Marleyem i Peterom Toshom, preminuo je prije dva dana od posljedica moždanog udara.

Legenda reggaea preminuo je u 73. godini. Prebolio je moždani udar u listopadu 2018. što je rezultiralo problemima s govorom, a u bolnici je opet završio i nakon drugog moždanog udara, u srpnju 2020. godine.

Pravim imenom Neville O’Riley Livingston, rođen u Kingstonu 1947., Bunny je osim glazbeno bio usko obiteljski povezan s dvije legende reggae. Odrastao je uz razvedenog oca, Bob Marley uz samohranu majku.

Njihovi roditelji počeli su živjeti zajedno, oženili se i dobili kćer. Peter Tosh je pak oženio Bunnyevu sestru. Njih trojica su zajedno 1963. godine oformili bend „The Wailing Wailers“. 

Foto: Getty Images / Bunny Wailer, izvorni član reggae grupe The Wailers, preminuo je 2. ožujka u Kinstonu, Jamajka

Kad je 1966. Bob Marley otišao raditi u SAD, Bunny je uz Tosha počeo pjevati više vokalnih dionica, s tim da je u to vrijeme više bio naklonjen gospelu i soulu Curtisa Mayfielda, negoli reggaeu. S povratkom Boba Marleya, Tosh i Wailer su bili sve više marginalizirani pa je Bunny napustio bend 1973., a Tosh 1976.

U solo karijeri preradio je mnogo pjesama Wailersa, uz pomoć slavnih session glazbenika Slya i Robbiea, i njegove pjesme su imale mnogo manje socijalnog tona, bio je slkoniji slavljenju života i zabavnom dancehall stilu.

Grammy za najbolji reggae album dobio je tri puta. 1991. za djelo “Time Will Tell: A Tribute to Bob Marley”, 1995. za “Crucial! Roots Classics” i 1997. za “Hall of Fame: A Tribute to Bob Marley’s 50th Anniversary”.

Video: BUNNY WAILER - COOL RUNNINGS

2017. Jamajka ga je odlikovala ordenom za zasluge za promociju imena Jamajke u svijetu u području glazbe.

Godine 2017. Bunny je u Kingstonu otvorio muzej u povodu svog 70. rođendana, nazvan The Wailers 'Museum - A Tribute to the Life and Legacy of Bunny Wailer'.

Povodom njegove smrti oglasila se i ministrica kulture Jamajke Olivia Grange:

„S najdubljom tugom najavljujem odlazak patrijarha, brata, prijatelja i jamajčanske glazbene ikone, velikog Bunnyja Wailera. Tugujemo zbog smrti ovog izvanrednog pjevača, tekstopisca i perkusionista i slavimo njegov život i mnoga postignuća …S velikim se ponosom sjećamo kako su Bunny, Bob Marley i Peter Tosh, odveli reggae glazbu na sva četiri kraja svijeta. Danas je otišao posljednji preživjeli Wailer. Ono što je Bunny Wailer učinio za reggae, kao jedan od pionira i nositelja glazbe naše zemlje, živjet će zauvijek.“ 

Video: Bob Marley & The Wailers - Stir It Up (Live at The Old Grey Whistle, 1973)
Kopirati
Drag cursor here to close