Jedan od najvećih bubnjara rocka

Umro Charlie Watts, bubnjar Rolling Stonesa

Charlie, koji se smatra jednim od najvećih bubnjara rocka, nedavno je hitno operiran i morao se povući s turneje Sjedinjenim Američkim Državama.
Kultura / Glazba | 24. 08. 2021. u 19:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Charlie Watts, bubnjar The Rolling Stonesa preminuo je u 80. godini.

"Preminuo je mirno u londonskoj bolnici ranije danas okružen svojom obitelji. Bio je voljeni muž, otac i djed i jedan od najvećih bubnjara svoje generacije. Ljubazno tražimo da se u ovom teškom trenutku poštuje privatnost njegove obitelji, članova benda i bliskih prijatelja", navodi se u priopćenju, koje je prenio BBC.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by The Rolling Stones (@therollingstones)

Charlie, koji se smatra jednim od najvećih bubnjara rocka, nedavno je hitno operiran i morao se povući s turneje Sjedinjenim Američkim Državama. Njegovi zdravstveni problemi otkriveni su tijekom rutinskog pregleda svih članova benda.

Charlie se zbog ovoga našalio na vlastiti račun.

"Bar jednom, moj tajming je malo loš", rekao je nakon operacije.

Video: Rolling Stones - Paint It Black LIVE (1966)

Bend je zakazao turneju No Filter SAD, koja je trebala započeti idući mjesec. Po vijesti o propuštanju turneje, bend je objavio da će ga mijenjati dugogodišnji suradnik benda, Steve Jordan.

Stonesi su željeli da se Charlie vrati do proslave 60. godišnjice benda. Upravo je Jagger prije nekoliko dana na Instagramu objavio kako se bend veseli njegovom povratku. No, nažalost, Charlie je umro prije nego što se mogao ponovno pridružiti svojim kolegama.

Video: The Rolling Stones, 1974, TIME WAITS FOR NO ONE

Charlie je iza sebe ostavio 82-godišnju suprugu Shirley Ann Shepard, koju je upoznao prije vremena najveće slave s bendom, točnije prije nego što je bend i postojao,  a ona je bila jedina ljubav njegova života. Vjenčali su se 1964. godine i u sretnom braku živjeli dugih 57 godina sve do njegove smrti, a 1968. godine dobili su kćer Seraphinu.

Inače, Charlie je bio poznat kao vjeran i odan suprug svojoj Shirley, čak i na svjetskim turnejama koje su znale biti poprilično razuzdane, no on se zbog svoje ljubavi odrekao druženja s grupijima i obožavateljicama koje su opsjedale ostale članove. 

''Nikad se nisam uklopio u stereotip rock zvijezde. U '70-ima sam pokušao pustiti bradu, što me iscrpilo'', izjavio je Watts jednom.

Video: The Rolling Stones - Sympathy For The Devil (Official Lyric Video)

Iako je prvotno bio grafički dizajner, početkom 60-ih je upoznao Briana Jonesa, Micka Jaggera, Keitha Richardsa te Iana Stewarta, da bi u siječnju 1963. pristao, na njihov nagovor, postati član jednog od najvećih bendova ikada. Sve što je kasnije uslijedilo, postalo je dio (glazbeno-umjetničke) povijesti. 

Video: Rolling Stones ~ Brown Sugar... Flatbed Truck Tour Announcement, 5th Ave, NYC

Watts je uz Richardsa i Jaggera jedini član benda koji svira na svakom albumu The Rolling Stonesa, a uz bubnjanje je isprva radio i na grafičkom dizajnu albuma (kao što je 'Between the Buttons') te osmišljavanju scenografija njihovih koncerata. 

Charlie je zaslužan i za jedan od najoriginalnijih dolazaka na konferenciju za medije 1975. u New Yorku, kad su najavili turneju. Osmislio je da se pojave svirajući 'Brown Sugar' na kamion koji je vozio kroz zakrčene ulice Manhattana. 

Video: Charlie Watts / All Down the Line / You aren

Zanimljiva je i jedna anegdota iz sredine 80-ih, a uključuje pijanog Jaggera koji je nazvao Wattsa u njegovu hotelsku sobu u pol noći, pitajući ga "Gdje je moj bubnjar?", na što se, navodno, Charlie Watts ustao, obrijao, spremio u odjele i spustio do Jaggerove sobe, udario ga u lice i rekao mu "Da me nikad više nisi nazvao svojim bubnjarom. Ti si moj je***i pjevač!"

The Rolling Stones su 1989. ušli u Rock and Roll Hall of Fame, a 2006. godine Charlie je ušao u Modern Drummer Hall of Fame. Tako je ušao u legende kao što su Ringo Starr, Buddy Rich i Keith Moon, a neki su ga kritičari proglasili 'najboljim rock bubnjarem'.

Iako je cijeli život nastavio svirati sa Stonesima, osnovao je i svoje jazz sastave Charlie Watts Quintet i Charlie Watts Tentet.

Kopirati
Drag cursor here to close