U crkvi svetog Franje Asiškog

U Čapljini održan koncert komornog zbora ''Ivan Filipović''

Koncert je održan u organizaciji Centra za obrazovanje i kulturu ''Akamedija'' iz Čapljine.
Kultura / Glazba | 21. 10. 2018. u 13:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Komorni zbor ''Ivan Filipović'', pod dirigiranjem Gorana Jerkovića, održao je u subotu navečer koncert u crkvi svetog Franje Asiškog u Čapljini.

Koncert je održan u organizaciji Centra za obrazovanje i kulturu ''Akamedija'' iz Čapljine.

Komorni zbor ''Ivan Filipović'', osnovan 1998. godine, jedan je od najuspješnijih a cappella sastava u Hrvatskoj. Karakterizira ga visoka vokalno-tehnička i estetska razina interpretacije te izbor specifičnog programa visoke izvodilačke težine. Pohvale i pozitivne kritike uglednih glazbenih stručnjaka, a posebno brojne nagrade na domaćim i svjetskim natjecanjima (Verona, Bremen, Xiamen, Rim, Istanbul, Zagreb...) pokazatelj su iznimne kvalitete rada i umjetničkih standarda koje si je Zbor, kao trajni cilj i kriterij, postavio još od samog osnutka.

Te odlike donijele su Zboru nagrade na brojnim hrvatskim i prestižnim svjetskim zborskim natjecanjima, kao što su Grand Prix na 14. međunarodnom natjecanju pjevačkih zborova (Verona 2003.), Zlatna medalja na 3. zborskoj olimpijadi (Bremen, 2004.), Zlatna medalja na 4. svjetskim zborskim igrama (Xiamen, 2006.) Grand Prix na Međunarodnom zborskom natjecanju "Musica Sacra a Roma" (Rim, 2007) i Nagrada Hrvatskog društva glazbenih umjetnika – Diploma "Milka Trnina" za 2008. godinu.

U lipnju 2015. godine Zbor je nastupio u Generalnoj Skupštini UN-a u New Yorku, u sklopu festivala pjevačkih zborova "The Rhythms of One World" International Choral Festival – u povodu obilježavanja 70. obljetnice osnivanja Ujedinjenih naroda.

Foto: Bljesak.info / Komorni zbor 

Zbor je održao mnogo koncerata u Hrvatskoj i inozemstvu te ostvario i vrlo uspješne turneje (Austrija, BiH, Bugarska, Francuska, Italija, Izrael, Kina, Mađarska, Njemačka, SAD, Velika Britanija, Tajvan, Turska...). U bogatoj koncertnoj djelatnosti Zbora posebno se ističu izvedbe oratorijskih skladbi: Magnificat i Božićni oratorij J. S. Bacha, Te Deum A. Brucknera, Membra Jesu nostri D. Buxtehudea, Requiem A. Campre, In Nativitatem Domini canticum i Te Deum M.-A. Charpentiera, Requiem J. Gillesa, Dettingen Te Deum G. F. Handela, Stvaranje svijeta J. Haydna, Misa u c-molu i Requiem W. A. Mozarta, Gloria A. Vivaldija, 8. simfonija G. Mahlera...

Godine 2003. Zbor je objavio CD naslovljen "a cappella". Izvedbe skladbi starih majstora i suvremenih skladatelja na njemu također svjedoče o izvanrednoj zvukovnoj homogenosti sastava, o njegovu zauzetom i predanom pjevanju te o sposobnosti stilski uvjerljivog izmjenjivanja skladatelja, jezika i glazbenoga govora. U 2010. godini Zbor je objavio drugi CD/DVD pod nazivom "Dieterich Buxtehude: Membra Jesu nostri", a 2013. i treći CD/DVD i Zbirku nota "Praizvedbe u HAZU" – suvremena zborska glazba na hrvatske narodne teme. www.kzif.hr

Goran Jerković dirigent, glazbeni pedagog i organizator, osnivač je i umjetnički voditelj Komornog zbora "Ivan Filipović". Diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a usavršavao se na Ljetnoj akademiji za zborsko dirigiranje u Wernigerodeu (Njemačka) kod prof. dr. Jerryja Jordana i Gábora Hollerunga. Završio majstorske tečajeve za zborsko dirigiranje kod eminentnih stručnjaka – Jona Washburna (Kanada), za ranu glazbu Petera Phillipsa (Velika Britanija) i drugih svjetskih uglednika zborskog muziciranja (The King's Singers, Alastair Hume, Klaus-Jürgen Etzold i dr.). Predavač je i voditelj seminara za dirigente i zborovođe, a kao dirigent Komornog zbora "Ivan Filipović" dobitnik je brojnih nagrada na prestižnim međunarodnim zborskim natjecanjima.

Vrlo intenzivno njeguje a cappella zborsku literaturu, posvećujući posebnu pažnju izboru programa te oblikovanju zborskog zvuka. Prepoznat je i kao dobar poznavatelj i interpret tzv. rane glazbe. Predstavio se uspješnim nastupima oratorijskih djela koja ranije nisu bila izvođena u Hrvatskoj: Dettingen Te Deum G. F. Händela uz Barrocade Israeli Baroque Collective u sklopu Varaždinskih baroknih večeri, te ciklus od sedam kantata Membra Jesu nostri Dietricha Buxtehudea.

Također, hrvatskoj javnosti po prvi put je predstavio djela renomiranih suvremenih skladatelja – Morten Lauridsen: Lux aeterna (za zbor i komorni orkestar), Ola Gjeilo: Sunrise Mass (za zbor i gudački orkestar), kao i brojne a cappella skladbe istih autora te svjetski poznatog Erica Whitacrea.

Autor je i urednik projekta "Praizvedbe u HAZU" u skopu kojega je na njegov poticaj nastalo desetak novih zborskih skladbi suvremenih hrvatskih skladatelja, nadahnutih glazbenim citatima iz hrvatske tradicijske i liturgijske glazbe. Projekt je nastavljen održavanjem koncerta, a potom zaokružen izdavanjem CD/DVD-a te notne zbirke svih partitura praizvedenih skladbi.

Kopirati
Drag cursor here to close