Trinaesta godišnjica

Toše Proeski: Pjevač kakav se rijetko rađa prerano je otišao među anđele

Prerano je napustio ovaj svijet, a vrijednosti koje je njegovao dodirnule su srca brojnih ljudi. Godinama je vječno počivalište makedonskog slavuje bilo improvizirana grobnica, no iz makedonskog Kruševa napokon stižu dobre vijesti.
Kultura / Glazba | 16. 10. 2020. u 00:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Internet / Toše Proeski, Prilep 25. siječnja 1981. - Nova Gradiška, 16. listopada 2007.

Trinaesta je godišnjica njegove smrti, ali uspomena na Tošu Proeskog kod ljubitelja glazbe ne blijedi.

Prerano je napustio ovaj svijet, a vrijednosti koje je njegovao dodirnule su srca brojnih ljudi.

Godinama je vječno počivalište makedonskog slavuje bilo improvizirana grobnica, no iz makedonskog Kruševa napokon stižu dobre vijesti.

"Vječno počivalište pop-ikone i našeg sugrađanina Toše Todora Proeskog bilo je neostvareni san mnogih fanova i posjetitelja Kruševa. Naš je cilj bio izgradnja tog vječnog doma, a to znači puno za našu općinu i za našu državu. Toše Todor Proeski je pop-ikona ne samo u Kruševu, on je ambasador Kruševa, ambasador naše zemlje i on je pokazivao kako treba čuvati i braniti našu zemlju", rekao je gradonačelnik Kruševa Tome Hristoski.

Foto: Music Box / Toše Proeski, jedan i zauvijek

Zasad Toše počiva u improviziranoj grobnici. Umjesto nadgrobne ploče tu je drveni križ, okružen fotografijama, crtežima i cvijećem koje ostavljaju obožavatelji. Od vremenskih uvjeta sve je zaklonjeno plastikom. Video i fotografije pokazuju da radovi na novom vječnom počivalištu dobro teku.

"Aktivnosti su već bile pri kraju negdje oko 2019. godine i u listopadu smo započeli gradnju vječnog počivališta. Ove godine, sljedeći mjesec, očekujemo povodom 13. godišnjice njegove smrti obilježiti izgradnju dostojnog doma naše vječne pop-ikone", kazao je Hristoski, prenosi Nova TV.

"Gotovo milijun posjetitelja u prošlih devet godina. Zbog izvanrednog stanja koje je ove godine zahvatilo svijet, rekla bih da je posjećenost ograničena na Makedonce i na posjetitelje iz najbliže regije", ispričala je Nadica Taleska iz Spomen kuće Todor Proeski.

Obnavlja se i manastir kojem je Toše pomagao u izgradnji. U njemu je često i spavao, a čuvari sjećanja na nikad prežaljenu zvijezdu sobu još uvijek čuvaju netaknutu. Samo sto metara dalje danas ponosno stoji križ u njegovu čast. Bilo je to nekoć Tošino omiljeno mjesto jer je s njega mogao vidjeti pola svoje voljene Makedonije.

Video: Toše Proeski - Srce nije kamen (HQ)

Podsjetimo, tada 26-godišnji Toše Proeski poginuo je u teškoj prometnoj nesreći na autocesti kod Nove Gradiške.

VW Touareg kojim je upravljao Georgij Georgijevski (32) zbog neprilagođene brzine i premalog razmaka između vozila, udario je u prikolicu tegljača pri čemu se desna, suvozačeva strana gdje je sjedio upravo Toše, zabila pod prikolicu kamiona.

Toše nije bio svjestan smrti. Bio je na suvozačevom sjedalu i kada se automobil zabio pod prikolicu tegljača, na mjestu je poginuo. Vatrogasci su morali rezati lim kako bismo došli do njegovog beživotnog tijela koje je ležalo prignječeno u automobilu.

Teško ozljeđeni vozač i Tošina menadžerica Ljiljana Petrović (49), koja je bila u stanju teškog šoka nakon što je izvučena iz automobila, dok je vozač zadobio potres mozga i posjekotine po licu.

Video: Toše Proeski - Igra bez granica (OFFICIAL VIDEO)

Todor Toše Proeski rođen je u Prilepu 25. siječnja 1981. godine.

Preci Toše Proeskog su Cincari, čije je pravo prezime bilo Proja, koje je njegova obitelj promijenila u Proeski kako bi bilo u duhu makedonskoga jezika. Toše je namjeravao vratiti svoje pravo prezime natrag, ali ga je u tome spriječila tragična smrt.

Od ranoga je djetinjstva pokazivao ljubav prema glazbi. Glazbeni talent naslijedio je od oca Nikole i majke Domenike. Glazbeno obrazovanje dobio je u muzičkoj školi, te na skopskoj Muzičkoj akademiji. Do diplome su mu nedostajala samo dva ispita.

Te ispite planirao je položiti na proljeće 2008., a najviše ga veselio diplomski rad – cjelovečernji klasični koncert. Glazbenim finesama podučavao ga je profesor William Riley u New Yorku, gdje je išao na glazbeno usavršavanje. Kod istog je učitelja svojedobno išao i jedan od triju tenora, Luciano Pavarotti. 

Video: Tose Proeski - Ostala si uvijek ista HD

Kao pjevač popularne glazbe vrlo brzo je počeo stjecati popularnost na području čitave bivše države, a iza njega ostalo ne nekoliko neponovljivih izvedbi pjesama koje su i danas jednako popularne.

Pored toga što je kao solo pjevač ostavio neke pjesme za vječnost, imao je i velike hitove u duetima s Gocom Tržan, Esmom Redžepovom, Tonijem Cetinskim i Antonijom Šolom, koja je za njega napisala i možda njegov najveći hit "Srce nije kamen".

Toše nije nikad zaboravio svoje makedonske korijene, a makedonskoj narodnoj glazbi posvetio je album Božilak (duga), gdje je najdojmljivija izvedba pjesme "Zajdi, zajdi, jasno sonce".

Studijski albumi:

    1999. - Nekade vo nokta
    2000. - Sinot božji
    2002. - Ako me pogledaš u oči
    2004. - Dan za nas
    2005. - Pratim te
    2006. - Božilak
    2007. - Igra bez granica

Video: Tose Proeski - Zajdi zajdi (uzivo, gitara)
Kopirati
Drag cursor here to close